Sobota, 20. dubna 2024

Zdravá města prokázala, že šetrná doprava je možná

Zdravá města prokázala, že šetrná doprava je možná

PRAHA, 13.11.2007 – Kvalitní rozvoj měst, obcí a regionů a získávání finančních prostředků byly hlavními tématy 14. celostátní konference Národní sítě Zdravých měst ČR, které se v kongresovém centru Floret v Praze – Průhonicích zúčastnilo více než 160 účastníků. Součástí programu byla rovněž prezentace Společného tématu „Udržitelná a bezpečná doprava“, do kterého se samosprávy zapojují s cílem zlepšit svojí dopravní situaci. V rámci programu byli také oceněni nejúspěšnější členové sítě Zdravých měst za rok 2007.

Předseda Národní sítě Zdravých měst (NSZM) Petr Řezníček slavnostně otevřel výroční setkání zástupců této asociace a ve své úvodní prezentaci vyzdvihl roli spolupráce a vzájemného sdílení zkušeností. „Asociace, které jako místostarosta Chrudimi předsedám, pomáhá svým členům v konkrétních oblastech, jako je příprava na čerpání zdrojů z EU, systémový a strategický rozvoj, komunikace s veřejností a mnohé další. Z vlastní zkušenosti vím, že nám členství pomohlo na cestě k udržitelnému rozvoji, a denní komunikace s veřejností je pro nás již samozřejmostí“ sdělil svoji zkušenost Petr Řezníček.

V rámci konference seznámili účastníky s aktuálními informacemi o čerpání zdrojů z EU fondů vrcholní zástupci ministerstev dopravy, životního prostředí, místního rozvoje i Státního fondu životního prostředí (SFŽP). SFŽP, který bude poskytovat samosprávám a dalším žadatelům v souhrnu až 150 mld. Kč během období 2007-13, má za sebou již dvě výzvy, do první z nich se přihlásilo celkem 700 žadatelů s žádostí o 18 mld. Kč. „Můžu slíbit, že do konce roku proběhne ještě jedna výzva a očekáváme stejný zájem. Je třeba ale již nyní upozornit, že se budeme velmi zaměřovat na kvalitu žádostí, aby finance byly využity s maximální efektivností“, zdůraznil ředitel SFŽP Petr Štěpánek. Ze zdrojů SFŽP byla spolufinancována také tato konference, která uzavírá projekt NSZM s názvem „Strategické řízení municipalit k udržitelnému rozvoji“.

Důležitou informaci pro všechny zástupce přinesl náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček. „Pokud mluvíme o čerpání zdrojů, chci všechny přítomné ujistit, že o žádné peníze z EU nepřijdeme, pouze je budeme čerpat déle. Bohužel ale řada institucí a samospráv očekávala peníze již v loňském roce, což jim v mnoha případech způsobuje problémy. Zástupci EU však již od začátku upozorňovali, že cesta k penězům bude dlouhá a náročná a rok 2006 nebyl reálný“, upozornil na postup vyjednávání Milan Půček.

Odpolední program konference patřil zástupcům Zdravých měst České Budějovice, Kroměříž, Prostějov a Desná, kteří představili svoje úspěšné projekty v oblasti dopravy, jako je např. zklidňování dopravy, autobusy MHD na stlačený zemní plyn či veřejnou nabíjecí stanici pro elektromobily a inv. vozíčky. 

Jak financovat dopravní projekty nejen prostřednictvím státního rozpočtu se přítomní mohli dozvědět z prezentací Ministerstva dopravy (MD) a Nadace Partnerství. „Resort dopravy nabízí řadu programů na podporu udržitelné dopravy, nicméně musím říci, že např. na projekty omezování dopravních kongescí nemáme žádné žádosti. Doufám tedy, že i tato konference přispěje k větší aktivitě měst a obcí o tyto finanční prostředky žádat“ uvedl Jindřich Fajka z MD.    

Konferenci uzavřela živá panelová diskuse zástupců měst a obcí, resortů a odborných institucí o prezentovaných projektech a dalších možnostech, jak úspěšně postupovat v podpoře udržitelné a bezpečné dopravy v konkrétním prostředí českých a moravských samospráv.

V rámci konference byly předány také výroční ocenění NSZM. Mikroregion Drahanská vrchovina získal ocenění za inspirativní postup dle metodiky Projektu Zdravé město a místní Agenda 21 na úrovni mikroregionu. Zdravé město České Budějovice obdrželo cenu za ukázkový příklad postupu a za inspiraci v rámci Společného tématu 2007 „Udržitelná a bezpečná doprava“a Zdravé město Strakonice bylo oceněno titulem „Skokan roku 2007“ za rychlý a efektivní postup v rámci Projektu Zdravé město a MA21.

Podrobný program, fotografie a prezentace budou připraveny pro všechny zájemce na  www.nszm.cz.  
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů