Pátek, 19. dubna 2024

Jaký je světový potenciál produkce bionafty?

Jaký je světový potenciál produkce bionafty?

Doktor Matt Johnston s profesorkou Tracey Hollowayovou (Center for Sustainability and the Global Environment (SAGE), posoudili 226 zemí podle jejich potenciálu vyrábět velké objemy bionafty s relativně nízkými náklady.

Výsledky studie nyní zveřejnil časopis Environmental Science and Technology. Předložená analýza znovu poukázala na velký potenciál USA (největší producent sóji) a Brazílie (stávající velký producent bionafty). Dalšími žhavými kandidáty na výrobu významnějších objemů jsou považovány také Nizozemí, Německo, Belgie a Španělsko.

Podle předložené studie patří mezi nejatraktivnější země, z pohledu investic do zpracovatelských závodů na biodiesel, pět zemí. Jsou jimi Malajsie, Thajsko, Kolumbie, Urugvaj a Ghana. Toto pořadí není výsledkem kalkulace jejich zemědělské produkce a stavu mechanizace v zemědělství, ale také relativní bezpečnost, stabilita, návaznost na další odvětví hospodářství a další ekonomické faktory. Vědci svoje závěry doplňují tak trochu alibistickým komentářem, že totiž kriteria, která pro třídění zemí zvolili, jsou jen jedním z vícero možných způsobů posuzování těchto krajin.

Společností, které se nyní věnují kalkulacemi investic do výroby biopaliv je mnoho. Nejvíce jich je v USA. V prognózách se často počítá s využitím oleje ze zemí, kde rostlinný olej tvoří součást výživy obyvatelstva. V řadě prognóz se jen málo dbá na to, že dlouhodobý nekontrolovaný růst produkčních ploch pro biopaliva by se podepsal na životním prostředí. K takovým negativním jevům ale již dochází i nyní. Například v oblastech jihovýchodní Asie, kde nárůst požadavků po rostlinném oleji vede k hromadnému odlesňování. 

Tato studie si dle slov autorů kladla za cíl vytipovat místa, kde a k jak velkému rozvoji produkce bionafty dojde. Autoři studie tak chtějí předejít problémům, ke kterým by v dané oblasti mohlo dojít. Snaží se vzít do úvahy i možná rizika, která jsou s produkcí plodin orientovaných na bionaftu spojena, kterých zemí se to týká a v jakém rozsahu mají předpoklady takto orientované výroby. Studie má také předvídat dopady, jaké toto směrování bude mít.

I když studie brala do úvahy všechny dostupné suroviny, od rostlinných olejů až po živočišné tuky, nakonec se ukázalo, že nejdůležitější jsou jen dvě.  Sójový olej a palmový olej. Nejdůležitějšími hráči na tomto poli jsou Malajsie, Indonésie, Argentina, Spojené státy a Brazílie. Tyto země mají potenciál na výrobu 80 % celosvětové produkce bionafty.

Reálný potenciál produkce bionafty pro jednotlivé země
.
Teoretická ziskovost výroby v jednotlivých zemích.
Ziskový potenciál při zvýšení zemědělských výnosů.

Zdroj: www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů