Pátek, 29. března 2024

Potraviny balené do plastu z hrášku aneb škrob v hlavní roli

Potraviny balené do plastu z hrášku aneb škrob v hlavní roli

Nebude to možná trvat dlouho a setkáme se s potravinami balenými v plastu vyrobeného z neobvyklé suroviny – hrášku. Takový obalový materiál by, díky své přirozené odbouratelnosti, měl snížit tvorbu pevného odpadu, na kterém se z velké části podílí právě potravinové obaly. Zároveň by však hráškový bioplast poskytoval řadu dalších výhod – například by po určitou dobu bránil potravinu proti bakteriím.

Američtí vědci z University of Manitoba se právě na hrášek zaměřili díky speciálním vlastnostem hráškového škrobu. Ten disponuje přirozeně pevnou gelovou strukturou, která by měla být základem nového biodegradovatelného obalového plastu. Právě širší využití biodegradovatelných (tedy v přírodě snadno se rozkládajících) plastů by výrazně snížilo tvorbu nežádoucího pevného odpadu. Ten se neefektivně hromadí na skládkách a představuje vysokou zátěž pro životní prostředí.

Vědci z University of Manitoba tedy testovali plast, který  z 99 %  tvořil hráškový škrob, zbylé jedno procento pak tvořil pro bakterie smrtelný enzym lysozym. Podmínky, při kterých byl materiál připraven, silně ovlivňovaly jeho vlastnosti. Testované podmínky přípravy polymeru zahrnovaly různé stupně vlhkosti (od 30% do 40%) a také různé teploty (70 – 150°C).

Výsledky studie naznačují, že hustota polymeru klesá s rostoucí teplotou, která byla  při výrobě materiálu použita, stejně tak negativně hustotu ovlivňuje nižší stupeň vlhkosti. Právě hustota materiálu je jedním s klíčových bodů ovlivňujících mechanickou pevnost vyrobeného materiálu, protože s rostoucí hustotou roste také mechanická pevnost plastu.

Použití vyšších teplot v průběhu výroby plastu také z části inaktivovalo enzym lysozym, přesto materiál stále vykazoval dostatečnou antimikrobiální aktivitu proti testovanému mikrobu Brochotrix thermosphacta B2.  Dosažené výsledky ukazují, že použitím hráškového škrobu v kombinaci s enzymem lysozymem může být připraven biodegradovatelný obalový materiál, který navíc poskytuje uchovávané potravině ochranu před kontaminací nežádoucími mikroorganismy.

Následující testy nového materiálu prověří jeho další charakteristiky – tedy bariérové vlastnosti materiálu vůči vlhkosti a plynům. Pokud by měl materiál najít své uplatnění v komerční oblasti, bylo by podle autorů studie vhodné jeho vlastnosti upravit pomocí plastifikátorů.

Spotřebitelé začínají objevovat bioplasty

Výzkum vědců z University of Manitoba je v souladu s celosvětově vzrůstajícím zájmem o bioplasty. Tyto zajímavé materiály začínají pronikat z laboratoří a speciálních aplikací do běžného života a právě plasty odvozené od škrobu jsou v současné době nejrozšířenější ze všech bioplastů. Například britský pekařský koncern The Village Bakery se rozhodl prodávat své výrobky zabalené do obalů vyrobených ze škrobového plastu Mater bi. „Použití kompostovatelých obalů je pro nás přirozený krok,“ komentovala novinku marketinková manažerka The Village Bakery Lindsay Williams



Britské pekařské závody The Village Bakery budou
své výrobky nabízet v kompostovatelných obalech

S biokompostovatelnými plasty se již můžou setkat také zákazníci obchodního řetězce  Interspar v České republice. Ta začala na svých prodejnách prodávat takzvanou biotašku připravenou z bramborového škrobu. Cena biotašky je stanovená na devět korun za kus, což je srovnatelné s taškou vyrobenou z PVC. Interspar uvádí, že i přes technologicky náročné výrobní procesy jsou bioobaly jen o něco málo dražší než běžné obaly z ropy. Interspar, ale i ostatní řetězce, které nabízejí papírové nebo jutové tašky, se tímto krokem snaží zavděčit ekologicky smýšlejícím spotřebitelům, kteří představují velkou kupní sílu.

Další velmi zajímavou aplikací je využití bioplastových pytlů ze škrobu ke sběru biodpadu z domácnosti. Myšlenka je jednoduchá – domácnost bude bioodpad (tedy například slupky, zbytky jídla, papír atd.) skladovat ve speciálních škrobových pytlích, které se rozloží stejně rychle jako jejich obsah. Takto uložený a roztříděný odpad nebude nutno neužitečně a draze odvážet na skládku, ale naopak z něj bude možno vyrobit kompost nebo energii ve formě tepla či elektřiny. Vzhledem k tomu, že právě bioodpad často končí zbytečně na skládce společně s jiným odpadem, může taková drobnost, jakou je zavedení nových plastových pytlů, výrazně přispět k zabránění tvorby směsného odpadu. Na to myslí například ve městě Černošice, kde mají třídění bioodpadu zaneseno v městské vyhlášce a svým občasnům dokonce nabízí prodej speciálních pytlů na bioodpad přímo na Městském úřadě a nebo na odboru technických služeb.



Bioplastové pytle ze škrobu ke sběru biodpadu z domácnosti

Na českém trhu je již možno narazit na celou řadu produktů  vyrobených z bioplastů. Nejčastěji se jedná o různé nádobí pro jednorázové použití (kelímky, příbory atd.). V porovnání s klasickými výrobky vyrobenými z ropných plastů v neprospěch bioplastových výrobků hovoří jejich vyšší cena. Je však pravděpodobně otázkou času, kdy se tlakem stále sílící skupiny ekologicky smýšlejících spotřebitelů tyto zajímavé materiály ve svém použití rozšíří.

Autor: Stanislav Obruča

Zdroj: www.inovace.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů