Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda projedná tvrdší vyvlastňování

Vláda projedná tvrdší vyvlastňování
Jak zrychlit přípravu a stavbu dálnic? Skupina poslanců za ODS a ČSSD přišla s receptem: Výrazně omezit práva vlastníků parcel, které stát potřebuje pro stavbu veřejně prospěšných staveb. Jejich návrhem novely vyvlastňovacího zákona se dnes bude zabývat vláda.

Nyní platí, že pokud se majitel pozemku proti vyvlastnění odvolá, automaticky vznikne takzvaný odkladný účinek a stát nemůže na pozemku začít stavět až do vyřešení sporu, který se mnohdy táhne i několik let.

Zpětná platnost? Nesmysl

To se má nyní podle poslanců odstranit: Jejich návrh nejenže ruší automatický odkladný účinek do budoucna, ale i se zpětnou platností. Odkladný účinek pak může přiznat jen soud, pokud se na něj vlastníci obrátí. "To bude znamenat pro vlastníky větší náklady na najímání si právníků a zatíží to soudy - budou mít dvojnásobek práce," říká právník Ekologického právního servisu Michal Bernard.

Hlavní problém je však v tom, že návrh počítá s tím, že zpětně zruší odkladné účinky u dnes již probíhajících kauz.

"Jakákoli retroaktivita zákona nepadá v úvahu. To by nám okamžitě Ústavní soud zrušil. Já ale nemohu souhlasit ani s druhou částí návrhu - ať podporujeme stavebnictví, jak chceme, tak není možné zrušit odkladný účinek," říká ministr a předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

"Co se stane, když soud rozhodne, že vyvlastnění nebylo v pořádku a na parcele už bude stát kus silnice?" dodává.

Vládě proto navrhuje s poslaneckou novelou nesouhlasit. Jenže jestli se tak skutečně stane, není jisté.

Třeba ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) sice s celým návrhem nesouhlasí, ale sám podobný proces doporučí. "Půjde o takzvaný německý model. Odkladný účinek bude fungovat dál, ale už nebude platit ve sporu, kdy bude jasné, že je vyvlastněno, ale bude se dohadovat jen cena," říká Řebíček. S podobným návrhem souhlasí i ministr Svoboda.

Právník Bernard však upozorňuje, že tyto dvě části sporu, tedy vlastní spor o vyvlastnění a pak ten o výši náhrady, jsou spojené.

I kdyby vláda nakonec s návrhem nesouhlasila, její stanovisko není pro poslance závazné. Jde spíše o doporučení koaličním poslancům, jak hlasovat.

Tento návrh však vzešel ze spolupráce koaličních a opozičních poslanců. "My všichni, co jsme pod ním podepsaní, jsme prošli komunální politikou. Reagujeme tak na problémy, které máme se stavbou obchvatů a dálnic," říká poslanec Karel Šplíchal (ČSSD).

Poslance Šplíchala trápí průtahy kolem stavby dálničního obchvatu Prahy. Jeho spolustraníka, poslance Jana Babora, zase průtahy kolem stavby dálnice D3 z Prahy na České Budějovice. "Já mám zase zkušenosti se stavbou obchvatu Kolína," říká další spoluautor novely Zdeněk Kotouš (ČSSD).

Důležitý je zájem většiny!

"Není možné, aby jeden člověk bránil třicetitisícovému městu, aby si oddechlo od dopravy. Vždycky musí být důležitější zájmy většiny," říká poslanec Kotouš. Nepřipomíná však tento přístup praktiky minulého režimu? "To vám sice tak připadat může, ale vezměte si konkrétní příklady - třeba průtahy před Hradcem Králové, kde dosud zbytečně chybí kvůli sporům s farmářkou malý kousek dálnice," namítá Kotouš.

Nápady, jak zasáhnout při stavbách dálnic ve prospěch státu, nejsou ojedinělé. Před více než měsícem řekl náměstek ministra dopravy Jiří Hodač, že s právníky zvažuje možnost podání žalob na občanská sdružení, která se podle něho zbytečně odvolávají proti stavebním a územním řízením u dálnic.

"Zatím se stále prověřuje naše šance uspět v těchto sporech," říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Občanská sdružení namítají, že jen využívají zákonné možnosti na odvolání a ve značné části sporů také vyhrávají.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů