Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Před několika dny čínská přírodní rezervace Kaihu v provincii Heilongjiangu a rezervace Chebaling v provincii Guangdongu byly organizací UNESCO přijaty do Světové sítě biosférických rezervací UNESCO.
Přírodní rezervace Kaihu v provincii Heilongjiangu je největší zastávka stěhovavých ptáků v severovýchodní Asii, orientuje se hlavně na ochranu vzácných ptáků a mokřin. Rezervace Chebaling se zabývá hlavně ochranou tropických stále zelených jehličnatých stromů a vzácných divokých živočichů a rostlin.
Světová síť biosférických rezervací už má více než 500 členů z více než 100 zemí.

Díky zavedení silné environmentáílní politiky a upevňování vědomí tibetských občanů pro ochranu životního prostředí se v posledních letech účinně chrání biosystém v čínské přírodní rezervaci Čumulangma.
Šéf této rezervace Gama před několika dny uvedl, že v okolí této rezervace je často vidět modré ovce, což dříve nebylo představitelné.
Podle statistiky žijí v této rezervaci více než 2300 druhů rostlin a více než 270 druhů zvířat. V současnosti se početní stav zvířat se značně zvyšuje, jejich aktivity jsou den co den čilé.
V roce 2008 čínská vláda bude investovat více než 14 milionů juanů na zavedení projektu ochrany mokřin, což má pozitivní význam pro udržení biodiverzity v rezervaci Čumulangma.

Údiv nad tím, že německá kancléřka Angela Merkelová věří „ideologii“ klimatických změn, dal najevo český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro německý ekonomický časopis Wirtschaftswoche. Plány Merkelové na padesát let dopředu mu prý připomínají pětiletky z dob komunistického plánovaného hospodářství.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) včera zveřejnila svou pravidelnou zprávu o celosvětové energetické situaci včetně předpovědi na další období. Dle jejích předpokladů ceny plynu a ropy nadále strmě porostou a to především v důsledku dynamicky se rozvíjejících zemí jako je Čína a Indie. V této souvislosti IEA očekává nedostatek ropy a zemního plynu, který povede k růstu cen. V případě ropy odhaduje vzrůst cen až na 250 dolarů za barel. Dle predikcí IEA, zvýší Čína do roku 2030 čtyřnásobně import „černého zlata“. Důsledkem astronomických cen ropy a zemního plynu bude růst poptávky po uhlí. Již dnes lze odhadovat, že dokonce tohoto roku předstihne Čína v celkové hodnotě emisí USA. Zpráva tak doporučuje politikům prosazovat energeticky účinná a čistá řešení.

Obvodní báňský úřad (OBÚ) v Mostě rozhodl, že hranice výsypky Pokrok u Bíliny na Teplicku jsou v souladu s usnesením vlády i s územním plánem kraje. Ekologové a ministerstvo životního prostředí ale trvají na tom, že hranice je jinde, místy až o půl kilometru dál.

 

 


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů