Sobota, 20. dubna 2024

České předsednictví v unii? Chceme reformu zemědělství

České předsednictví v unii? Chceme reformu zemědělství

Půlrok, během nějž budou Češi předsedat unii, bude shodou okolností také obdobím, které by mělo přinést zásadní změnu do Společné evropské zemědělské politiky (CAP). Evropská komise totiž nyní intenzivně připravuje její novou reformu.

Zpráva, kterou by komise měla zveřejnit 20. listopadu, bude velmi důležitým materiálem pro budoucí debaty o zemědělství EU. Nyní tak nastal správný čas pro posouzení, jak si stojíme a kam chceme směřovat.

Víc lidí sní víc potravin

Globálně se očekává, že poptávka po zemědělských produktech výrazně poroste, spolu s tím, jak bude růst populace a jak se budou rozvíjet nové trhy. Země jako Čína a Indie bohatnou a mají vyšší spotřebu. Zároveň růst bioenergií vytváří prostor pro nové využití zemědělské produkce. Tyto trendy poskytují evropským zemědělcům nové zajímavé možnosti. Jako vlády musíme spolupracovat s našimi zemědělskými sektory, abychom zajistili jejich co nejlepší využití.

Jedním z našich hlavních cílů je dosáhnout dohody v současném kole vyjednávání v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Potřebujeme vyrovnanou dohodu, která otevře nové a spravedlivé příležitosti pro obchodování. Úspěšná dohoda WTO má potenciál přinést užitek všem národům.

Pro EU by to znamenalo na několik příštích let významný impulz pro reformu zemědělské politiky a výdajů s ní spojených. Což by mohlo v novém globálním kontextu prospět našim zemědělcům i venkovským oblastem.

Jednou z našich hlavních priorit musí být snižování administrativní zátěže, které musí naši zemědělci čelit. Ze strany spotřebitelů v Evropě roste chuť po našich tradičních, bezpečných a vysoce kvalitních potravinách. Aby naši zemědělci mohli tuto poptávku maximálně využít, musí být schopni zaměřit své podnikatelské a produkční rozhodování na to, co spotřebitelé žádají. A neodchýlit se od svého podnikatelského cíle kvůli byrokratickým vládním kontrolám trhu.

Musíme ale také intenzivně přemýšlet o tom, jak můžeme využít veřejných financí tak, abychom zajistili co nejvyšší prospěch pro naše společnosti. To znamená směřovat více peněz do efektivních a cílených programů na podporu ochrany životního prostředí a ekonomického růstu našich venkovských oblastí.

Naše jedinečná šance

Během následujících let bude EU přezkoumávat mechanismy CAP a celého jejího rozpočtu. Máme vynikající příležitost vytvořit spravedlivý, zjednodušený, transparentní společný rámec pro zemědělce z celé Evropy a zajistit dlouhodobou prosperitu našich venkovských oblastí. Češi proto budou během svého předsednictví chtít hrát v tomto procesu důležitou roli.

Při přípravách našeho předsednictví už živě komunikujeme s Francií a Švédskem, partnery v tzv. TRIO předsednictví od poloviny roku 2008 do konce roku 2009. Navíc si Česko vyměňuje své zkušenosti v této oblasti i s dalšími členskými státy.

To samé platí pro formulaci politik, které pomohou využít obrovské příležitosti pro evropské zemědělství. Jeden příklad: vyšší státní úředníci Spojeného království a České republiky nedávno uspořádali seminář o zemědělské politice EU. Věříme, že tato intenzivní spolupráce a skvělá komunikace mezi Spojeným královstvím a Českou republikou budou zachovány.

Autoři jsou ministři České republiky a Velké Británie zodpovědní za zemědělství

AUTOR: Hillary Benn
AUTOR: Petr Gandalovič

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů