Pátek, 29. března 2024

Krajská veterinární správa díky podnětu Dětí Země odhalila nedostatky ve velkochovu

Krajská veterinární správa díky podnětu Dětí Země odhalila nedostatky ve velkochovu

Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj provedla na základě podnětu Dětí Země šetření ve velkokapacitní drůbežárně ve Slepoticích, kterou provozuje firma MORAS, a.s.. Veterinární správa dala Dětem Země za pravdu, když zjistila, že v provozu jsou porušovány předpisy – v některých halách byl překročen maximální povolený počet zvířat na jedno krmítko a napáječku.

 

Věc bude nyní dále řešit Magistrát města Pardubic, kterému veterinární správa předala podnět k projednání správního deliktu.

 

Jsme rádi, že veterinární správa náš podnět důsledně prošetřila. Dle našeho názoru by měla být nyní provozovateli uložena nápravná opatření a také dostatečná finanční sankce. Jsme přesvědčeni o tom, že pokud někdo chová přes sto tisíc zvířat, musí znát dokonale všechny předpisy a podle toho je i dodržovat,” komentuje průběh šetření Martin Hyťha z Dětí Země.

 

Oproti problémům s napáječkami a krmítky se nepotvrdilo podezření na příliš vysoký počet zvířat na metr čtvereční podlahové plochy.

 

Nedostatek napáječek a krmítek není jediným problémem, s nímž se firma MORAS potýká. V současné době společnost nemůže drůbežárnu vůbec provozovat, neboť nestihla do 1.11.2007 získat pro provoz integrované povolení, ačkoliv byla tato povinnost uzákoněna již v roce 2003.

 

V Pardubickém kraji se tento problém týká ještě chovu nosnic ve Svinčanech provozovaného společností VEJCE CZ. Pro tuto drůbežárnu již bylo integrované povolení vydáno, zatím však nenabylo právní moci.

 

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj (MVDr. Strauss): 466 768 677

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů