Čtvrtek, 28. března 2024

Jsme jako Luther, říkali Klausovi vědci

Jsme jako Luther, říkali Klausovi vědci
Prezident Václav Klaus včera potvrdil, že své názory na globální oteplování myslí skutečně vážně.

I po návratu ze zahraničí pokračoval ve svém boji proti "zeleným alarmistům". Na domácí půdě, ve "svém" Centru pro ekonomiku a politiku (CEP) uvedl seminář na téma Globální oteplování - fakta a mýty.

"Včera řekl významný představitel OSN, že by mělo být trestně stíháno, když někdo popírá možnost globálního oteplení. Tak doufám, že nikdo z nás nebude zatčen," zahájil přednášky Klaus.

Seminář v pražském Autoklubu byl "vyprodaný". CEP, který Klaus založil v roce 1998, na včerejšek sezval přírodovědce i odborníky na společenské otázky z Česka i ze zahraničí. To, že se jedná o spřízněné duše, bylo od počátku zjevné.

"Předám slovo Luboši Motlovi, který na Harvardu přeložil část mého rozhovoru pro Hospodářské noviny věnovaného této problematice, což spustilo celý ten kolotoč, který se šířil i po Spojených státech. Za to mu děkuji," uvedl Klaus prvního přednášejícího, českého fyzika žijícího v USA, který ve svých textech podporuje politiku ODS.

Nepřítelem číslo jedna včerejších diskutérů byl jednoznačně Mezivládní panel OSN pro otázky změn klimatu (který před časem došel k závěru, že planeta Země se nebezpečně otepluje a že hlavním viníkem jsou lidé). Své "schytal" i čerstvý nositel Nobelovy ceny Al Gore, který se na plný úvazek věnuje ekologické kampani.

Podle dalšího z přednášejících, Miroslava Kutílka totiž tito "alarmisté" lidem zatajují důležité skutečnosti. "Mluví o nebývalém zvyšování teplot, přátelé, to tak není, to už tady totiž bylo," řekl Kutílek. Podle něj třeba panel OSN ignoruje skoro pět set let trvající "středověkou teplou periodu". Právě ve středověku prý byly teploty vyšší, než jsou ty současné.

"Stejně jako byl Martin Luther rozhořčen prodáváním odpustků, já jsem rozhořčen kšeftováním s emisemi CO2," zakončil za souhlasného pokyvování prezidenta Klause svou řeč Kutílek.

Oba včera sklidili potlesk, ne však u všech. "Odcházíme, zdá se nám to zatím příliš jednostranné," utrousil po čtyřiceti minutách jeden z návštěvníků, student politologie Viktor Pati.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů