Čtvrtek, 28. března 2024

V Česku je už plno, míříme za hranice

V Česku je už plno, míříme za hranice
Jiří Malúš končí k poslednímu listopadovému dni jako generální ředitel a šéf představenstva přední agropotravinářské firmy Agropol. Odvolal se ovšem z nejvyšší řídící funkce sám - coby jediný akcionář holdingu. A hned od 1. prosince se zase sám jmenuje šéfem dozorčí rady. "Budu tak podnik samozřejmě kontrolovat - ale hlavně se mi uvolní prostor pro strategickou práci," vysvětluje Malúš, proč jeho firma přechází na takzvaný německý model řízení.

Před rokem přitom část tisku spekulovala, že Agropol, firma s tržbami přes 12,5 miliardy korun, je na prodej. Sám Malúš zase mluvil o velkých plánech v tuzemsku. Teď se ale zdá všechno jinak. "Strategii teď zaměřím hlavně na průnik do zahraničí. Doma je už trh příliš obsazený," prohlašuje.

PPFI změnila priority, "velký třesk" se nekoná


HN: Ještě loni jste ale prorokoval: V Česku se chystají velké věci, vznikne zřejmě obří agropotravinářské uskupení - a já budu u toho. Co se změnilo?

Narážíte na chystanou spolupráci s PPF Investments. Faktem je, že jsem plány pro společné projekty v zemědělství i potravinářství připravoval. Ale PPF Investments pak zřejmě změnila priority. Vstoupila do výroby biopaliv, myslím tím do firmy Setuza, bez nás.


HN: Z vašich plánů s PPF Investments tak nezbylo nic?

Pokud se jednání obnoví, jsem připraven. Ale teď s tím nepočítám.


HN: Sami jste ovšem před měsícem v Milíně na Příbramsku spustili provoz na výrobu surovin pro bionaftu. Věříte biopalivům?

Věřím bionaftě, proto naši kapacitu v Milíně příští rok zdvojnásobíme.


HN: Setuza bude mít ale i pak větší produkci než vy. Novou továrnu plánuje navíc také Agrofert Andreje Babiše. A mnohonásobně větší kapacity jsou v sousedním Německu. Vyjde vám v takové konkurenci sázka na bionaftu?

Máme výhodu v tom, že sami máme surovinu - jsme jedním z největších obchodníků s řepkou. A také samotná investice v Milíně nás přišla jen na sto milionů korun, několikanásobně méně, než stojí takové továrny jiné firmy.


HN: Plánovali jste v Kutné Hoře i výrobu biolihu do benzinu. Proč jste z toho vycouvali?

Propočty ukázaly, že by se to nevyplatilo. Jsem hodně zvědav, jak se povede firmám, které se do výroby biolihu z drahého obilí pustí.

Nové hlavní cíle: Maďarsko a Německo


HN: Vaše podnikání ovšem nestojí na biopalivech, ale na třech jiných pilířích: obchodu s obilím a řepkou, výrobě krmných směsí a zpracování drůbeže. V obou posledně jmenovaných oborech jste české jedničky. Budete je dál rozvíjet?

Už jsem tento týden řekl, že chceme například převzít tržní podíl po končících drůbežárnách Xaverov. Ale hlavní prostor pro růst už vidíme jinde než v Česku nebo na Slovensku.


HN: Kam zamíříte?

Zajímá nás Maďarsko, Rakousko, Německo.


HN: Čím chcete překvapit Maďarsko, kde má domácí potravinářství silnou tradici?

Maďarsko teprve nedávno skončilo s podporami drůbežářských firem. Řada těchto podniků se teď bez dotací ocitla na dně. Zrovna příští týden jedu dojednávat jednu z možných transakcí. Chceme získat společnost na porážku drůbeže a další firmu produkující jednodenní kuřata pro výkrm.


HN: Hodně podniků směřuje ještě dál na východ, do nových členských zemí EU Rumunska a Maďarska.

Také o tom uvažujeme. Právě Maďarsko by mělo být zázemím pro aktivity v Rumunsku.


HN: Jak chcete uspět na ještě náročnějších trzích Rakouska nebo Německa?

Zaprvé chceme výrazně zvýšit vývoz našich krmných směsí. Jsme levnější než tamní konkurence. A máme výrobní podniky například v Chebu, Klatovech, Domažlicích - to jsou ideální výchozí pozice pro export.


HN: Co ale drůbeží výrobky - jak se uplatní na západních trzích?

Cest je několik. Přemýšlíme nyní například o založení společného výrobního podniku s německou firmou na našich hranicích. Ale ještě předtím potřebujeme zakládat společné obchodní firmy.


HN: Proč?

Většina českých podnikatelů se už přesvědčila o tom, že nová česká firma v Německu sotva uspěje. Aspoň v potravinářství to platí možná stoprocentně. Novým firmám z Východu prostě němečtí odběratelé nevěří. Proto potřebujeme vstoupit do německé firmy, která už má také nějakou historii, a pak nás budou brát.


HN: Je váš obchod se Západem jenom jednosměrný, to znamená jen export?

Určitě ne. Potřebujeme například jednodenní kuřata z Německa a Nizozemska.


HN: To se nevyplatí získat kuřata na výkrm z našich chovů? Vždyť domácí zemědělci tvrdí, že západní sousedy kvalitou často předčí.

Evropská komise nařizuje, že od prvního dubna roku 2009 budou muset být všechna tato kuřata bez příznaků salmonelózy - nemoci, která může někdy působit potíže i lidem. Chceme se těmto pravidlům přizpůsobit co nejdřív, a zahraniční dodavatelé nám garantují kuřata bez salmonely už dnes.


HN: Export ale ve vašem obchodu asi stále převažuje. Je pro vás neustále posilující česká měna nevýhodná?

Jde naopak spíš o výhodu. Nezbytný dovoz se nám samozřejmě zlevňuje. A ceny, za které prodáváme třeba kuřecí výrobky v Německu, jsou pořád o tolik lepší než doma, že se nám posilující kurz v součtu vyplatí.


HN: O kolik jsou vaše ceny v Německu vyšší?

To se nedá jednoznačně říci. Ale u některých druhů drůbežích výrobků o desítky procent.

Rozlet brzdila ptačí chřipka i soudní kauza


HN: Budete mít ale vůbec výrobní kapacity na to, abyste na zahraniční trhy dodali dost zboží?

Dosud jsme tři drůbežářské závody neměli plně vytížené. Od prosince, až převezmeme i technologie z končícího Xaverova, pojedeme ale už ve všech na dvě směny. Včetně nedělí, abychom vyhověli obchodním řetězcům dodávkami čerstvého zboží. O velké zahraniční expanzi jsem uvažoval už rok, ale vše se zbrzdilo.


HN: Proč?

Trochu nás zarazila v rozletu ptačí chřipka. A čekal jsem také na to, až se ukončí mé soudní řízení.


HN: Byl jste několik let vyšetřován kvůli údajnému devítimilionovému podvodu, jenž se týkal počátků budování vaší firmy. Soud minulý měsíc rozhodl, že jste nevinný. Je verdikt už pravomocný?

Ještě čekáme, zda se státní zástupce odvolá. Ale je to tvrdá zkušenost. Nic jsem neudělal, soud nevinu potvrdil - a přesto se nikdy nezbavím nálepky, že na obvinění "možná něco bylo".


HN: Před časem jste naznačil, že za obviněním mohla stát nepřející konkurence. Kdo konkrétně?

Počkejte, až věc bude pravomocně rozhodnuta. Pak se můžete dočkat překvapení.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů