Pátek, 29. března 2024

Natland má pomoci expanzi Lumenu

Natland má pomoci expanzi Lumenu
Trh obchodníků s elektřinou získá dalšího vlivného hráče. Zaslouží se o to investiční skupina Natland Group, která získá podle důvěryhodného zdroje 15procentní podíl ve firmě Lumen Energy. Ta už dnes patří do silné skupiny "nových" dodavatelů elektrické energie, kterou nakupuje doma i v zahraničí.

Zástupci Natland Group, s nimiž HN hovořily, nechtěli tuto informaci potvrdit s tím, že na pondělí je svolána tisková konference. Ředitel společnosti Lumen Energy Jiří Hubka však tuto transakci potvrdil. Odmítl ale sdělit její velikost.

Hubka řekl, že Natland přislíbil finanční injekci v řádech desítek milionů korun. Tyto peníze mají urychlit expanzi především ve velkoobchodu. "Naším cílem je expandovat do dalších zemí, jako jsou Německo, Maďarsko, Rakousko a Ukrajina," uvedl Hubka.

Stanislav Gorčica, spolumajitel holdingové společnosti Lumen International, pod niž Lumen Energy patří, řekl, že strategický investor, který získá minoritní podíl, má nastartovat rychlejší rozvoj. "Natland je pro nás také strategickým partnerem ve výrobě elektřiny. V nejbližší době bude velice zajímavým výrobcem ekologické energie.Vzájemně jsme se našli, protože jim zapadáme do konceptu obchodu elektřinou. Oni nám zase jako její dodavatel," uvedl.

V Česku, kde na liberalizovaném trhu působí na tři sta obchodníků s elektřinou, jde v krátké době už o druhou zajímavou vlastnickou změnu. Před měsícem se minoritním vlastníkem společnosti Moravia Energo stala firma Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy. Ta akcie získala od expremiéra Stanislava Grosse, který byl podezírán, že k tomuto majetku přišel nečitelným způsobem.

Podle analytika Jana Procházky z burzovní společnosti Cyrrus jde v obou případech o strategická spojenectví. "Oba v energetice vidí obrovskou příležitost. Pro ně to jsou perspektivní investice na trhu, kde se cena bude objektivně ještě dál zdražovat," vysvětluje analytik. Láká je přitom i možnost posílit vliv na velkoobchodním trhu s elektřinou, kde kvůli konkurenci podíl ČEZ už klesl pod padesát procent. "Tyto akvizice, a tedy i tvrdší konkurence "bohatých", ale cenu elektřiny pro konečné spotřebitele neovlivní," uvedl Procházka.

Podle Hubky se chce Lumen Energy víc prosadit i na maloobchodním trhu u koncových zákazníků, jako jsou malí podnikatelé a živnostníci. Až potom by na řadu přišlo obyvatelstvo. "Hlavně nás teď zajímají podnikatelé a živnostníci s roční spotřebou kolem dvaceti megawattů. V letech 2009 a 2010 pak vrazíme do domácností," poodhaluje firemní strategii.

Holding Lumen International sídlí v Českých Budějovicích a letos čeká tržby kolem tří miliard korun. Vedle Česka má dceřiné společnosti i na Slovensku, Polsku, v Rumunsku, Bulharsku a Chorvatsku. Tam podniká především jako dodavatel elektrikářských prací a služeb v energetice. Jeho dalším cílem je Ukrajina a Rusko
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů