Čtvrtek, 28. března 2024

V Česku roste počet výrobců biopotravin i ekologických zemědělců

V Česku roste počet výrobců biopotravin i ekologických zemědělců

Čeští zemědělci se stále více orientují na výrobu biopotravin. Podpora jejich produkce ze strany ministerstva zemědělství tak přináší konkrétní výsledky, k 31. říjnu 2007 bylo registrováno více než 220 výrobců biopotravin.

  • Za poslední rok přibylo 75 nových výrobců biopotravin, z toho jen za poslední tři měsíce se nově zaregistrovalo téměř 30 nových výrobců biopotravin. Počet ekologických zemědělců se v porovnání s loňským rokem výrazně zvýšil, téměř o 350 farem.

„Výrobci vidí produkci biopotravin jako dobrou podnikatelskou příležitost. Poptávka po biopotravinách je dlouhodobě vyšší než jejich nabídka,“ objasnil ministr zemědělství Petr Gandalovič. „K nárůstu počtu výrobců biopotravin přispívá také právě vyhlášená podpora investičních projektů v rámci Programu rozvoje venkova,“ dodal.

Nově registrovaní výrobci biopotravin jsou zaměřeni především na zpracování biomasa a masných výrobků, produkci biovajec, biovína, nebo výrobu biopečiva. Mezi nově registrovanými výrobci biopotravin se objevují také výrobci specialit, např. knedlíků, baget, müsli tyčinek, nebo sladu pro produkci biopiva. K 31. říjnu 2007 hospodařilo ekologicky již 1 249 farem. Výměra ekologicky obhospodařované plochy dosahuje téměř 310 000 ha. Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy je cca 7,2%. Výměra travních porostů dosahuje více než 250 000 ha.

„Z hlediska produkce biopotravin je pozitivním jevem, že se zvyšuje výměra orné půdy v ekologickém zemědělství, která dosáhla celkové výměry téměř 30 000 hektarů. Za poslední rok se výměra orné půdy zvýšila o cca 5 000 hektarů,“ uvedl Petr Gandalovič.

http://www.nasepenize.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů