Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pestrou škálu dokumentárních snímků věnovaných adrenalinovým sportům, krásám přírody nebo cestopisům nabízí tradiční festival outdoorových filmů, který ode dneška putuje do kina ve Frenštátě pod Radhoštěm a také do Loutkového divadla v Opavě. Festival byl zahájen již na začátku října v ostravském kině Vesmír. Nyní putuje celým Českem, aby jej zakončilo slavnostní udílení cen 8. prosince v Praze. Program festivalu je aktuálně ke stažení na oficiálních stránkách www.mfof.cz.

Ekologická katastrofa v Čiernom mori spôsobila podľa informácií ruských úradov škody za viac ako osem miliárd eur. Do sumy sú zahrnuté čistiace a upratovacie práce v najbližších desiatich rokoch ako aj obnovenie ekosystémov, uviedli úrady. Počas silnej búrky sa na severovýchode Čierneho mora potopilo najmenej päť lodí, medzi nimi aj tanker, z ktorého vytieklo približne 2 tisíc ton ropy. Ruskí predstavitelia označili nedeľňajšiu haváriu tankera Volgonefť-139 za ekologickú katastrofu, ktorá podľa odhadov zabila 30 tisíc vtákov a môže spôsobiť dlhodobé poškodenie morského života. Medzičasom ropná škvrna ohrozuje už aj Azovské more.

Nová ekologická řada dánské značky pánské módy, Jack & Jones Eco, vstupuje právě na německý trh. Jeden z největších výrobců jeansů v Evropě značky Jack & Jones tak chce posílit své zaměření na módu šetrnou k životnímu prostředí. Důležité jsou jak ekologické výrobní procesy tohoto textilu, tak lidské pracovní podmínky zaměstnanců. Uvedená jeansová kolekce bude v první řadě komunikována pomocí klasických POS. A lze také počítat se spuštěním imageové kampaně na začátku příštího roku. Od konce listopadu bude tato pánská kolekce, vyrobená z fair trade bavlny, k dostání ve všech 600 evropských pobočkách značky Jack & Jones.

Německé automobilky zaostávají ve snižování emisí za konkurenty z Francie a Itálie. Vyplývá to podle agentury Reuters ze studie Evropské federace pro dopravu a prostředí (T&E).
Průměrné emise oxidu uhličitého u nových automobilů německých výrobců loni stouply o 0,6 procenta na 173 gramů na kilometr, a to kvůli růstu hmotnosti vozů. Italské a francouzské automobilky naopak snížily průměrné emise o 1,6 procenta na 147 gramů na kilometr.
Evropská komise nyní připravuje legislativu, která by měla do roku 2012 zajistit pokles průměrných emisí oxidu uhličitého u nových vozů na 120 gramů na kilometr.
Nová pravidla by měla přinutit automobilky snížit průměrné emise na 130 gramů na kilometr prostřednictvím vylepšených technologií pro motory. O dalších deset gramů na kilometr by měly emise klesnout díky jiným opatřením, například díky využívání biopaliv.

Nový mechanismus ekologické spolupráce v Číně
Obvod Pej-lun východočínského města Ning-bo spolu s provinční univerzitou v Če-ťiangu prorazil novou cestu k hledání mechanismu ekologické spolupráce mezi školou a úřadem.
Obě strany na sympoziu podepsaly smlouvu o spolupráci v oblasti šetření energií a rozvoje recyklačního hospodářství.
Zmíněný obvod je průmyslově vyvinutý a má na svém území čtyři průmyslové zóny na úrovni státu. V září letošního roku prozkoumal více než stovku podniků, aby jim poskytl podklady pro šetření energií. Přitom chce vypracovat normy energetické úspory a postupně vyřadit část podniků, které mají obrovskou spotřebu energie a vážné zdroje znečištění a zaujímá velkou rozlohu území. Kromě toho vyhodnotí 100 vzorných podniků a zorganizuje 10 klíčových energeticky úsporných projektů.

Šef Čínského státního úřadu pro ochranu životního prostředí Zhou Shengxian nedávno v Pekingu uvedl, že za společnoho úsilí různých kruhů společnosti se problémy a stav životního prostředí v Číně určitě zlepší.
Při setkání s šefem asijské rozvojové banky (ADB) Haruhikem Kurodaem, Zhou řekl, že od loňského roku čínská vláda vydala „Státní návrh na čelení změnám klimatu " a „ Komplexní pracovní návrh na šetření energie a snížení emisí škodlivin". V současnosti různé politiky a opatření jsou realizovány v život. Bylo také dosaženo velkého pokroku různé činnosti ochrany životního prostředí. Tváří v tvář vážné situaci znečištění vody, čínská vláda klade důraz na komplexní úpravy a vyřešení vodního prosředí důležitých jezer a důraz na zabránění znečištění vody důležitých řek.
Zhou dále řekl, že rozvoj ochrany čnského životního prostředí potřebuje intenzivní mezinárodní spolupráci a musí čerpat pokročilé pojetí a technologie ochrany životního prostředí.. Čína je ochotna nadále upevnit styky s ADB, a rozvíjet soikzorýci vzájemných výhod a společné výhry v oblasti ochrany životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů