Pátek, 29. března 2024

Ministr zemědělství ocení nejlepší biopotraviny

Ministr zemědělství ocení nejlepší biopotraviny

Na mezinárodních potravinářských veletrzích SALIMA (4. – 7. března 2008) budou oficiálně vyhlášeny výsledky soutěže "Česká biopotravina roku 2007". Projekt zviditelňující nejkvalitnější biopotraviny české výroby se koná již pošesté, ale letos se k vyhlašovatelům soutěže poprvé připojila Potravinářská komora ČR a novým partnerem se stala společnost Veletrhy Brno, a.s.


Tuzemským výrobcům biopotravin tak účast v letošní soutěži přinese další bonus - bezplatnou prezentaci nominovaných produktů na největším odborném potravinářském veletrhu ve střední Evropě. Soutěžícím biopotravinám bude vyhrazena vitrína v pavilonu D a také prostor k ochutnávkám. To vše v sousedství expozice Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, který soutěž vyhlašuje již šestým rokem.


O titul "Česká biopotravina roku 2007" mohou bojovat pouze certifikované biopotraviny vyrobené v České republice za použití převážně českých bio surovin. Možnost nominovat zajímavé produkty, především letošní novinky, mají čeští výrobci a distributoři do 31.prosince 2007. Potom už bude rozhodování v rukou odborné poroty vedené Pavlem Maurerem, vydavatelem prestižního výběru nejlepších restaurací "Maurerův výběr Grand restaurant". Kritéria hodnocení odrážejí nejen chuť, způsob zpracování a výroby a použité suroviny, ale také inovativnost výrobku, jeho přínos pro spotřebitele, atraktivitu vzhledu i obalu a použitý marketingový mix. Rozhoduje totiž především potenciál uplatnění výrobku na českém trhu. Protože konkurence bývá náročná, porota vedle hlavní ceny spojené s finanční prémií zpravidla uděluje také několik Čestných uznání. Výsledky letošního ročníku budou slavnostně vyhlášeny první den veletrhu SALIMA, 4. března 2008, spolu s výsledky prestižních soutěží ZLATÁ SALIMA a TRENDY. Úspěšné firmy převezmou ocenění z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče a prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana.


Udělení titulu "Česká biopotravina roku 2007" je v rukou odborníků, ale soutěž má také laickou rovinu. Všechny nominované výrobky se automaticky účastní ankety "Nejlepší česká biopotravina", v níž rozhodují hlasy spotřebitelů. Hlasování bude probíhat i na veletrhu SALIMA, kde návštěvníci mohou kandidující biopotraviny nejen vidět, ale také ochutnat. Vše proběhne v tzv. BIO sekci pavilonu D, kde vedle vitríny s nominovanými výrobky návštěvníci naleznou také společnou expozici tuzemských výrobců a distributorů biopotravin. Další firmy, a to i zahraniční, představí svou bio produkci v rámci soutěžení přehlídky TRENDY 2008 a její nové kategorie GO Organic! věnované právě certifikovaným biopotravinám a produktům ekologického zemědělství ve světě. Přehlídka výrobků pro zdravý životní styl TRENDY 2008 bude umístěna rovněž v pavilonu D, takže zájemci o biopotraviny naleznou vše pod jednou střechou.


Zaměření 26. mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2008 na biopotraviny vychází z dlouhodobých vývojových trendů na světovém i českém trhu. Poptávka po biopotravinách u nás roste, i když zatím zdaleka nedosahuje úrovně západoevropských zemí a většina prodávaných biopotravin pochází z dovozu. Smyslem soutěže "Česká biopotravina roku" proto není jen zvýšit povědomí o výhodách biopotravin, ale i zviditelnit kvalitní výrobky českého původu. Druhý den veletrhu - středa 5. března - bude vyhlášen dnem biopotravin a zároveň se v rámci odborného doprovodného programu uskuteční mezinárodní konference „Biopotraviny ve veřejném stravování“.

Zdroj: www.bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů