Úterý, 16. dubna 2024

Skládka se změnila v krajinu

Skládka se změnila v krajinu

Praha 21. listopadu 2007 - Starý opukový lom u Kostelního Hlavna, postupně proměněný na skládku, přestal existovat. Díky obecní péči a za přispění Fondu T-Mobile se zde první letošní sníh položil na nově zatravněnou louku a pár čerstvě zasazených stromů. Stará, zarostlá cesta, která tudy vede do Sudova Hlavna, může zjara opět přivítat poutníky.

"Grant na rekultivaci staré skládky doporučili zaměstnanci společnosti T-Mobile. Díky této podpoře se kdysi nevlídné místo proměnilo v zastávku pro návštěvníky, kteří zde mohou odpočívat, sportovat a děti si hrát na nových herních prvcích," uvedla Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace T-Mobile.

Lom, v němž se původně těžila opuka, byl později opuštěn. Místní lidé z něj postupně vytvořili skládku - v 60. a 70. letech minulého století se sem vysypával popílek z topenišť nedalekého Brandýsa nad Labem.

"Teď je skládka zavezena zeminou a provedli jsme zde parkové úpravy," sdělil Lubomír Čamek, zastupitel obce Kostelní Hlavno. ?Je to zatravněné, zasadili jsme tu několik stromů a upravili okolí. Rekultivovali jsme skládku na typickou zdejší krajinu."

Projekt s rozpočtem 60 tis. Kč se týkal pozemků o celkové výměře 4700 m2. "V těchto dnech byl právě dokončen, ale nevlídné počasí zatím nedalo výletníkům mnoho příležitostí jej ocenit," potvrdil L. Čamek.

Nedaleko rekultivované skládky vede silnice, na níž jsou boží muka a lavička k posezení. Místem se vine také stará, nepoužívaná cesta z Kostelního do Sudova Hlavna. Od dob třicetileté války se jí říká Krchovská, protože tu býval hřbitov. Obecní úřad plánuje, že by zde mohla být v budoucnu zřízena cyklostezka. "Je tam křížek a lavička k posezení. Bude to jednou moc příjemné zastavení," přemítá Lubomír Čamek.

Fond T-Mobile pro zaměstnance, v jehož rámci jsou posuzovány žádosti o grant neziskových organizací z celé republiky, funguje již druhým rokem. Z celkem 133 projektů doporučených zaměstnanci T-Mobile bylo letos vybráno 27, jež si rozdělí částku 2 miliony korun. Část prostředků Fondu T-Mobile pro zaměstnance spravuje Nadace VIA.

Bližší informace: Obecní úřad Kostelní Hlavno, e-mail: kostelnihlavno@tiscali.cz, tel.: 326971082, web: www.kostelnihlavno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů