Čtvrtek, 28. března 2024

Obce musí začít s tříděním bioodpadu

Obce musí začít s tříděním bioodpadu

Ministerstvo životního prostředí v prosinci dokončí novelu odpadového zákona.

Ve všech obcích České republiky budou moci lidé již za tři roky třídit biologický odpad. Tedy zbytky z kuchyně či ze zahrady.
Předpokládá to novela odpadového zákona, kterou v prosinci dokončí ministerstvo životního prostředí a předloží ji dalším resortům k posouzení.
"Podle plánu odpadového hospodářství bychom se měli dostat k 50 procentům recyklace do roku 2010. To není možné bez zásadních změn v legislativě a zlepšení současného systému nakládání s odpady," řekl Deníku ministr Martin Bursík.

U nás je tomu právě naopak

V současnosti připadá na jednoho obyvatele 43,6 kilogramu vytříděného odpadu. Podle Zprávy o životním prostředí v roce 2006 vzrostl podíl tzv. komunálního odpadu loni meziročně z 69,3 procent na 81 procent, což je opačný trend, než požaduje Evropská unie.
"Abychom dosáhli úrovně úspěšných a vyspělých evropských států, musíme u nás recyklaci podstatně zlepšit," odhaduje blízký vývoj odborník hnutí Duha Petr Machálek. Novela zákona o odpadech, kterou MŽP předloží k veřejné diskusi do měsíce, zavede pro všechny obce v ČR povinnost zajistit od roku 2010 lidem třídění pěti základních druhů komunálního odpadu: skla, plastů, papíru, nápojových krabic a bioodpadu. Přidáme se tak k sousedním státům jako je Slovensko, Německo či Rakousko.

Mezi lidmi je o třídění zájem

Ochránci přírody tvrdí, že lidé mají o třídění zbytků z vaření a zahrádek zájem. Ekologické hnutí Duha například v pondělí předalo před budovou ministerstva životního prostředí Martinu Bursíkovi 6185 korespondenčních lístků z různých měst a obcí, které požadují urychlené změny v odpadovém zákoně.
"Zatímco popelnice stojí běžně před každým domem, k těm barevným kontejnerům na tříděný odpad to mají lidé často stovky metrů daleko. Stát to musí ošetřit několika důležitými změnami v zákoně," řekl Petr Malchárek z hnutí Duha.
Akce před ministerstvem životního prostředí se zúčastnil například i populární herec Jaroslav Dušek.

Zdroj: Olomoucký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů