Čtvrtek, 18. dubna 2024

Festival ekologických filmů ovládl íránský snímek Černá noc

Festival ekologických filmů ovládl íránský snímek Černá noc

Snímek Černá noc íránského režiséra Saieda Nabiho získal dnes večer Hlavní cenu Josefa Velka na letošním 32. ročníku festivalu ekologických filmů Týká se to také tebe, který se koná v Uherském Hradišti. Film zachycuje nepříznivé důsledky šíření nepůvodních živočišných druhů, ukázaných na příkladu medúz v Kaspickém moři, které prudce snižují stavy lovných ryb a stěžují tak obživu místním rybářům. Festival nabídl 68 amatérských a 27 profesionálních snímků z dvanácti zemí světa.
Cenu ministerstva životního prostředí získala kolekce publicistických filmů na téma životní prostředí českého režiséra Martina Slunečka. Cenu hejtmana Zlínského kraje obdržel slovenský film Ohrožená křídla - hledání krajiny od Jaroslava Mikuše o třech kriticky ohrožených druzích ptáků dropovi, mandelíkovi hajním a orlovi královském.
Mezi amatéry kraloval domácí snímek režiséra Petra Barana Zastavení poslední. Film, který obohacují úvahy pracovníků hospice, mluví o důležitém tématu dnes často odsouvaném na okraj - o momentech, kdy se člověk ocitá na samotném prahu smrti. Nejlepší zahraniční snímek mezi amatérskými tvůrci prezentoval německý autor Werner Czarnecki. Film Létající rybář mapuje životní cyklus ledňáčka říčního. Oceněno bylo i dílo jihoafrického režiséra Petera Smithe Jmenuji se čistý methylamphetamin, upozorňující na nebezpečí drog.
"Letošní ročník byl velice dobrý. Porotu překvapilo množství přihlášených amatérských filmů a příjemně i to, že nebyly tak rozvláčné a dlouhé jako v předchozích ročnících. Profesionálních filmů bylo méně, ale zase byly kvalitativně lepší," řekl ČTK spoluorganizátor a vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Zlínského kraje Jaroslav Hrabec.
K zakladatelům festivalu patřil i významný český ochránce přírody, novinář a publicista Josef Velek. Podle Hrabce je cílem akce, která vznikla z iniciativy místního Studia amatérského filmu, podnítit filmaře, aby se zabývali závažnými tématy. "Profesionální filmy se dostávají do televizí, amatérské se promítají v rámci ekologické výchovy," dodal Hrabec.
Letošní promítání soutěžních snímků si nenechalo ujít několik set lidí. Festival také tradičně doprovázela řada doprovodných akcí v podobě přednášek, seminářů, literárních, výtvarných a fotografických soutěží či programů environmentální výchovy.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů