Pátek, 19. dubna 2024

Bursík zelené neposlouchá, říká Stráský

Bursík zelené neposlouchá, říká Stráský
 

Dalibor Stráský rezignoval o víkendu na předsedu republikové rady Strany zelených. A to proto, že se nepohodl se šéfem strany Martinem Bursíkem.


HN: Co bylo důvodem, že jste nakonec rezignoval?

Nelíbí se mi, jakým způsobem už dva měsíce zelení vybírají ministra školství. Neshodli jsme se na tom, zda pravomoc vybírat ministra má republiková rada či předsednictvo. Na jednu stranu má předseda pravdu, že nemáme přesně ve stanovách určeno, kdo ministra nominuje. Má zde ale panovat dohoda.


HN: Tři lidé z předsednictva v čele s Danou Kuchtovou ostře kritizují Bursíka. Dvě poslankyně vyhrožují, že nepodpoří rozpočet. To vše kvůli tomu, že se podle vás Bursík se zelenými nebaví o výběru ministra?

A přijde vám, že chovat se příliš autoritativně a prosazovat vše silou i proti vlastním lidem k něčemu vede? To nikde neplatí.


HN: A vede k něčemu to, že dvě poslankyně teď najednou vystoupily a vzkazují nepřímo Bursíkovi: Vyber podle zelených ministra, nebo nepodpoříme rozpočet?

Nechci sahat oběma do svědomí a nevím, jaké mají motivace. Olga Zubová ale měla připomínky k rozpočtu již dříve a příliš bych to nedával do souvislosti.


HN: A co kritiky Dany Kuchtové a Martina Tichého. Myslíte, že stále silnější oponenturou něčeho dosáhnou?

Některé jejich výstupy nejsou šťastné a straně to nepomáhá, ale je to už jen reakce na akci Bursíka. Proč se tedy ustanovila komise, která bude po Lužném vybírat ministra? Seděl v ní i Bursík, zvolila se Zubová, on sám jiné jméno nenavrhl. Nenavrhl ho ani na republikové radě, kde prošel jako kandidát Lužný. Nebaví se o svých záměrech, nedůvěřuje zeleným. Jejich dotazy dokonce bere spíše jako vlastní kritiku než debatu.


HN: Může se nakonec stát, že zelení budou chtít jiného předsedu?

O tom se vůbec nebavíme. Ani o odchodu z koalice.


HN: A nemůže se právě stát, že když dvě poslankyně nepodpoří rozpočet, bude to znamenat krizi v koalici?

Nevím, zda ho nepodpoří. Musíte se ptát jich.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů