Sobota, 20. dubna 2024

Britské firmy vyzývají k boji s globálním oteplováním

Britské firmy vyzývají k boji s globálním oteplováním
Největší britské firmy jako BP a Tesco včera vyzvaly britskou vládu, aby zaváděla více regulací a daně ve snaze omezit emise skleníkových plynů. Osmnáct velkých korporací také přislíbilo usilovat o snížení emisí a investovat do "zelených" technologií.

Podle zprávy je dosažení vysokých a stabilních cen za emise kysličníku uhličitého klíčovým krokem, ale sám o sobě nestačí k omezení klimatické změny. "Vlády musí vytvořit regulační rámec a podpořit spotřebitele", aby měli dost informací a mohli rozhodovat o svém životním stylu, uvedl šéf britského telekomunikačního giganta BT Ben Verwaayen, vedoucí skupiny 18 velkých britských korporací, která zprávu sestavila. Podle ní musí vlády při přechodu na ekonomiku s nízkými emisemi oxidu uhličitého také využívat příslušných daní.

Zpráva byla zveřejněna na úvod konference Konfederace britského průmyslu (CBI). Příští týden by v indonéské Bali měly začít rozhovory o nástupci kjótského protokolu, jehož platnost vyprší v roce 2012.

Britští ekologové uvítali zprávu, která podle nich znamená výrazný obrat od dosavadního odporu velkých korporací proti ekologickým daním. Osmnáct velkých korporací se zavázalo také vyvíjet nové služby a výrobky omezující emise skleníkových plynů.

Podle listu International Herald Tribune má iniciativa být i příkladem firmám ve světě. Ohled na emise skleníkových plynů musí být zakódován do genů korporací, jako se to stalo se zdravotními a bezpečnostními ohledy, řekl generální ředitel CBI Richard Lambert.

Zpráva také vyzývá k rozšíření trhu s povolenkami v rámci EU a ke zvýšení ceny emisí oxidu uhličitého na 40 eur za tunu. To je dvakrát více než nyní.

Zdůrazňuje, že musejí vzrůst výdaje na výzkum a vývoj zaměřený na úspory energií a na technologie snižující emise. Doporučuje také povinné limity na emise vozidel. Potřebných výsledků dosáhneme, jen když budou jednat stát, firmy i spotřebitelé, řekl Verwaayen. "Tato zpráva tvrdí, že to je proveditelné za přijatelnou cenu." Lambert uznal, že omezování emisí by mohlo být rizikem pro konkurenceschopnost britských podniků. Podle něj to je ale současně příležitost získat náskok ve vývoji technologií s nízkými emisemi.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů