Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda si jaderného lobbistu nechala přivézt

Vláda si jaderného lobbistu nechala přivézt
Návštěva světového propagátora jaderné energie Patricka Moora přišla premiérovi Topolánkovi docela vhod. Sám se nedávno otevřeně přihlásil k jaderné energii a podpora "věrozvěsta jádra" (s cennou image bývalého člena Greenpeace) není k zahození.

Setkání pořádané tak trochu natruc Straně zelených sponzoroval ČEZ, kde vláda drží majoritní podíl. A návštěvu domluvila agentura úzce spojená s tou, již si vláda před časem najala na kampaň za propagaci radaru.

"Názory Patricka Moora, který tvrdí, že nukleární energie jako nejčistší pomůže světu snížit množství skleníkových plynů, považuji za správný vítr v debatách o energetické politice. Vysvětlují, proč by jádro mělo být základem všech zelených filozofií a všech zelených stran," popíchl své zelené koaliční partnery Topolánek po schůzce. Zatímco premiér nedávno označil jadernou energii za "jediné možné řešení pro energetickou budoucnost Česka" a společnou řeč v tom najde s lidovci i s opozicí. Zelení jsou více než skeptičtí.

A u Bursíka včera Moore narazil. Zatímco kanadský lobbista se s ním sejít chtěl, schůzka se nekonala. Bursík včera ve sněmovně tvrdil, že žádnou pozvánku nedostal. "Pro mě je Patrick Moore nevěrohodný, vyskytoval se u různých kauz jako lobbista různých korporací. Během své kariéry dokázal zpochybnit kácení deštných pralesů, nebezpečnost dioxinů a PVC," tvrdil Bursík. Poslanci Strany zelených včera ani nepřišli na parlamentní setkání s členy hospodářského výboru a výboru pro životní prostředí. Od Moora se včera distancovala i česká Greenpeace. Aktivisté zpochybnili hlavně to, že by byl spoluzakladatelem jedné z nejvýznamnějších ekologických organizací světa. "Zajímalo by nás, komu schůzky pana Moora s českými politiky slouží," táže se česká Greenpeace. Dnes Moore pracuje jako konzultant v agentuře Greenspirit a radí nejrůznějším průmyslovým podnikům. Podle Bursíka si Moora pozval prezident Klaus na "dýchánek popíračů klimatických změn". Organizaci návštěvy měla oficiálně na starosti PR agentura PAN Solutions, podnět k pozvání Moora prý přišel od ní. "Už si nepamatuji, jak to vzniklo. Říkal jsem, že je to zajímavý člověk, a tak jsem ho kontaktoval," vzpomíná s obtížemi Petr Plecitý z PAN Solutions. Ta je shodou okolností partnerskou firmou agentury AMI Communications, kterou si vláda najala na radarovou kampaň. Vláda ovšem odmítá, že by si návštěvu Moora přímo objednala.

Agentuře se nicméně podařilo sehnat mocného partnera - polostátní ČEZ. "Chtěli jsme představit názory bývalého představitele Greenpeace. To se běžně dělá," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. A jak se Moore "obrátil na víru v jádro"? V Greenpeace prý udělali chybu, že nukleární energii házeli do jednoho pytle s jaderním zbrojením. "Každá technologie může být dobrá i špatná, to bychom museli zavrhnout i nukleární medicínu," vysvětluje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů