Pátek, 29. března 2024

Tisková zpráva z Krajského fóra na podporu Akčního plánu EU Biomasa

Tisková zpráva z Krajského fóra na podporu Akčního plánu EU Biomasa

Občanské sdružení Energy Centre České Budějovice uspořádalo dne 22. listopadu 2007 v Malém pivovaru v Českých Budějovicích Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa. Fóra se zúčastnili zástupci Jihočeského kraje a jihočeských obcí, představitelé neziskových organizací a profesních sdružení a zástupci médií.

Jaká je situace ve využití biomasy k energetickým účelům v Jihočeském kraji?

Složitá a rozhodně by mohla být lepší. „Biomasy je u nás dostatek, o tom není pochyb“, jak řekl pan Jiří Jeff Calda z firmy Dřevošrot a.s., ale „až 90 % se z jižních Čech vyváží zejména do Rakouska kvůli tamnějším vyšším cenám, které zaplatí i dopravu“. A to způsobuje v některých případech i nedostatek biomasy pro český, resp. jihočeský trh. Není zde ovšem také dostačující poptávka, která by byla schopna finančně pokrýt nároky producentů biomasy. Řešení by bylo v dostatečné podpoře ze strany státu ve formě buď dotací nebo cenových a daňových zvýhodnění samotné biomasy, zařízení na její spalování a provozu těchto zařízení, čímž by narostl počet instalací a spotřeba biomasy. Bohužel podpora ze strany státu není dostatečně vysoká a často je nejasná. Dle pana Ing. Miškovského z Lesů ČR například „zemědělec může získat dotace na  výrobu energie z biomasy pouze v případě, že tuto energii sám spotřebuje a nesmí ji prodávat!“ Dále je “špatná podpora zakládání nových dřevních porostů, měla být 75000 Kč/ha, ale není nakonec žádná“.

Když se vezme v úvahu skutečnost, že Česká republika má splnit svůj závazek vůči Evropské unii a do roku 2010 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na primárních zdrojích energie na 6%, tak právě biomasa je v našich podmínkách tím nejvhodnějším obnovitelným zdrojem ke splnění závazku. Stát přitom zcela nelogicky uvažuje o zrušení dotací na pěstování energetických plodin, které by se mohly podílet až 47 % na celkovém množství biomasy. V roce 2006 činily tyto dotace 2000 Kč/ha (celkem se vydalo 1 466 000 Kč) a v roce 2007 byly zvýšeny na 3000 Kč/ha (celkem 5 530 000 Kč). Momentálně, dle slov paní Ing. Vlasty Petříkové, DrSc. z občanského sdružení CZ Biom, probíhají v Parlamentu ČR další jednání, jelikož se proti zrušení dotací zvedla vlna odporu hlavně u zemědělců. Ti doufají, že dotace zůstanou zachovány, zvláště když se vezme v potaz, že „tyto dotace nejsou rozhodně vysoké ve srovnání např. s dotacemi na pěstování trávy na loukách, které činí 7500 Kč/ha“.

Cílem Krajského fóra na podporu Akčního plánu EU Biomasa bylo vyvolat diskusi o využití biomasy na výrobu tepelné energie, která by vedla ke konkrétním krokům a opatřením na podporu tohoto využití ze strany státních i krajských orgánů. Účastníci fóra se shodli na znění společného Prohlášení, které bude zasláno poslancům a senátorům Parlamentu ČR a radním a zastupitelům Jihočeského kraje.

Další Krajské fórum je naplánováno na listopad 2008.

Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa se konalo  v rámci projektu REGBIE (Regionální iniciativy na podporu evropského trhu s teplem vyrobeným z biomasy,  www.regbieplus.eu), který je  realizován za finanční podpory z Evropské unie.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů