Pátek, 29. března 2024

NAPÍNAVÉ EKOLOGICKÉ PŘÍBĚHY PRO DĚTI

Loni vydalo nakladatelství Albatros knížku Soví houkání, letos vyšlo v témž nakladatelství její pokračování nazvané Jak potopit Korálovou královnu.
NAPÍNAVÉ EKOLOGICKÉ PŘÍBĚHY PRO DĚTI
Čítárny - Veronika Peslerová ::.. Americký spisovatel Carl Hiaasen, který je známý svými romány pro dospělé, v nichž s ironií a nadhledem líčí všední život ve Spojených státech, napsal i dva originální a působivé romány pro mládež.


Hlavní hrdina knížky Soví houkání Roy Eberhardt se dozví, že se ve floridském městečku, kam se s rodiči nedávno přistěhoval, má otevřít Americká palačinkárna bábinka Pavlínky. Zprvu mu je to úplně lhostejné, protože sám palačinky nijak nezbožňuje. Teprve když se seznámí s tajemným bosým chlapcem, dozví se, že přátelský úsměv bábinky Pavlínky, která v televizních reklamách smaží palačinky a lívanečky, skrývá podivné záměry rozpínavé firmy, která se nezastaví ani před likvidací nevinných zvířat.



Ve volném pokračování Sovího houkání Jak potopit korálovou královnu se opět potkáváme se sympatickým chlapeckým hrdinou, ekologickým tématem i prostředím floridského městečka. Hlavním hrdinou je však Noah Underwood, ani on to ale nemá snadné. Svého otce by za žádného jiného na světě nevyměnil, ale někdy se stane, že otec věci řeší po svém a že to občas „přežene“, a Noah pak neví starostmi, kde mu hlava stojí. Když se otec dostane do vězení kvůli tomu, že potopil Korálovou královnu, loď, která vypouštěla odpad do zálivu, musí se Noah o všechno postarat sám. Pokusí se ospravedlnit otce a přesvědčit celé městečko, že otec není zločinec a že měl k činu pádné důvody. Vymyslí skvělý plán a s týmem odhodlaných pomocníků obstará důkaz. A nejen tak ledajaký! Důkaz tak náramně efektní, že se případu ujme televize a celá událost se jako senzace dostane do hlavních zpráv, vysílaných po celé Floridě.

Obě příběhy jsou skutečně dobrodružné a napínavé, mají překvapivou pointu a šťastný konec. Čtenáři s nadšením ocení husarské kousky obou chlapců. Přitom jejich hrdinství uvěříme, není totiž přehnané ani nad dětské síly. Stačí chytrost a trochu odvahy, což není málo.  Soví houkání výrazně ocenila americká kritika, která jej vyzdvihovala především pro zpracování ožehavých témat, jako je ekologie a ochrana zvířat v USA.

http://www.citarny.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů