Pátek, 19. dubna 2024

Litvínov se potýká s nelegálním odpadem zejména v sídlišti Janov

Litvínov se potýká s nelegálním odpadem zejména v sídlišti Janov

Litvínov (Mostecko) - Severočeský Litvínov chystá tvrdé postihy neukázněných obyvatel, kteří odkládají velkoobjemový odpad k popelnicím. Město je pak na vlastní náklady nechává odstranit. Problémy jsou zejména v sídlišti Janov, kam sociálně slabí lidé svážejí starý nábytek z Německa a nepotřebných kusů se v rozporu se zákonem o přestupcích zbavují, řekl dnes ČTK místostarosta Vladimír Vopelka (ODS).

Město přitom zřídilo dva sběrné dvory , kam mohou obyvatelé velkoobjemový a nebezpečný odpad zdarma odkládat. Jeden je v centru v Žižkově ulici, druhý v areálu kovošrotu ve čtvrti Hamr nedaleko janovského sídliště.

"Jen v říjnu jsme od popelnic a kontejnerů nechali odvézt 44 tun velkoobjemového odpadu, z toho 33 tun z janovského sídliště. Za ty peníze se mohly například opravit chodníky," uvedl Vopelka.

Řada lidí ale o možnosti ukládat velkoobjemový odpad ve sběrných dvorech nejspíš neví, městská policie proto nechala vytisknout letáky upozorňující na tuto možnost. "Letáky strážníci vylepili na všech domech v Janově, uvidíme, zda se situace zlepší. Text navíc upozorňuje, že se lidé, kteří odloží neskladný odpad před dům, dopouštějí přestupku. Odhalit by je měl pomoci i kamerový monitorovací systém," doplnil Vopelka.

Strážníci podle něj budou vůči neukázněným občanům postupovat nekompromisně. Hrozí jim bloková pokuta až 1000 korun, ve správním řízení potom mohou zaplatit až 50 000 korun.

Obyvatelé sedmadvacetitisícového Litvínova uhradí v příštím roce za svoz a likvidaci komunálního odpadu 500 korun, stejně jako letos. Je to maximální možná částka stanovená zákonem, město navíc na každého občana ještě 78 korun doplácí. Celkové náklady dosahují 15,4 milionu korun, od lidí město vybere 13,3 milionu korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů