Úterý, 16. dubna 2024

Zarazí skanzen ekologové?

Zarazí skanzen ekologové?

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Plány na využití bývalého vojenského prostoru na Rochusu v Uherském Hradišti se komplikují. Zrod rekreačního areálu se slováckým skanzenem, botanickou zahradou nebo ekostatkem zdržuje význam lokality. Rochus je totiž součástí Národního seznamu evropsky významných lokalit, které využívají zákonné ochrany. Realizace projektu, který již před mnoha lety inicioval podnikatel Ivo Valenta, se tak asi vzdaluje.

Rochus byl na seznam zařazen kvůli výskytu bourovce trnkového, motýla, který je považován za evropsky významný živočišný druh. "Přetváření záměru do realizovatelné podoby je proto velmi složité. Seznam je dílem ministerstva životního prostředí, v současné době jej schvaluje Evropská komise a následně se počítá s vyhlášením území přírodními rezervacemi. Prioritním veřejným zájmem je ochrana přírody a vyloučení vedle jiných aktivit i stavební činnosti," vysvětlil původ složitých jednání Květoslav Tichavský, místostarosta Uh. Hradiště.

S proměnou území podle něj město každopádně počítá, jen záměr musí sladit se zájmy ochrany přírody.

Loni probíhalo takzvané biologické hodnocení lokality Rochus podle pravidel určených zákonem o ochraně přírody a krajiny. "Jeho dokončením jsme získali podklady pro další postup respektující zájmy ochrany přírody," řekl Tichavský.

"Loni v říjnu jsme pak oslovili studenty brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, Fakulty zahradní a krajinářské architektury, aby v rámci semestrálních prací navrhli celkovou podobu krajiny. I z jejich návrhů a poznatků vychází konečná podoba ideového návrhu koncepce řešení lokality, kterou právě dokončuje profesor Ivar Otruba, známý krajinný a zahradní architekt," dodal Tichavský. Otruba je uznávaný nejen v Česku, ale i v zahraničí. Ve svém oboru je významnou kapacitou a má i dostatek potřebných zkušeností se skloubením ochrany přírody, krajiny a krajinnou architekturou. "Postupujeme zcela systematicky, aby se vůbec otevřela možnost alespoň část území využít k rozvojovým záměrům města a získání jakýchkoliv dotací. Jednou z komplikací je i nutnost změny územního plánu pro některé dílčí projekty, což je třeba případ skanzenu, a zatím nejsou dořešeny ani majetkoprávní vztahy. Některé pozemky se stále ještě nepodařilo získat do vlastnictví města," zdůraznil místostarosta.

Zdlouhavá jednání však kritizuje Ivo Valenta, zakladatel holdingu Synot, který přišel s myšlenkou vybudování slováckého skanzenu na Rochusu. Zásadní chybou podle něj je, že už dávno nevznikla obecně prospěšná společnost, která by se o náročný projekt plnohodnotně starala. Pro vznik společnosti se přitom už začátkem roku 2006 vyslovili hradišťští i krajští zastupitelé "Dva roky přešlapování na místě nejen oddaluje samotnou výstavbu skanzenu, ale také snižuje šanci získat dotace z evropských fondů," upozornil Valenta. Skanzen na Rochusu považuje za velký magnet pro turisty z celého světa, navíc by podle něj podtrhl význam Uherského Hradiště jako skutečné metropole Slovácka. "Opravdu nevím, na co se čeká," diví se Valenta.

Výstavba rekreačního areálu na Rochusu spolkne nemalý balík peněz, počítá se s mnohamilionovou investicí. "Rozsah projektu předpokládá členění na dílčí objekty a etapy, dále křížové financování z různých zdrojů a operačních opatření Evropské unie. O dotace z operačních programů lze žádat až do roku 2013," uvedl Tichavský. S finanční injekcí počítá i podnikatel Ivo Valenta. "Už loni jsme jasně deklarovali, že projekt významně podpoříme. A nabídka stále platí. V příštím roce dokážeme uvolnit až pět milionů korun. Jestli ale nebude projekt důkladně připraven a nezačne se na něm intenzivně pracovat, přesměrujeme finanční toky jinam," vzkazuje na radnici hradišťský podnikatel.

"Jakmile bude nalezeno řešení vyhovující ochraně přírody, což předpokládáme v horizontu první poloviny příštího roku, celý záměr, včetně založení obecně prospěšné společnosti, projednáme v orgánech města a zahájíme vlastní projektovou přípravu," podotkl místostarosta Tichavský.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů