Čtvrtek, 28. března 2024

Kvůli lihu do benzinu hrozí chaos

Kvůli lihu do benzinu hrozí chaos

Míchání biopaliv, jež mělo začít od ledna, se zřejmě pozdrží

Připravena nejsou daňová a účetní pravidla, což usnadní podvody

Problém jako hrom. Takto, ale i ještě jadrnějšími výrazy hodnotí petrolejáři zákonodárný chaos, který vypukne od ledna v souvislosti s povinným mícháním lihu do benzinu.

Přestože poslanci v úterý poslali do druhého čtení návrh novely zákona o spotřební dani, která upravuje daňové a účetní podmínky obchodu s lihem, nestihne sněmovna a pak Senát a prezident do konce roku tato pravidla schválit. Petrolejáři by ale v lednu měli s mícháním začít. Nařizuje jim to mimo jiné zákon o ochraně ovzduší, který ale zatím nikdo nezměnil.

Technologie jsou hotovy

Firmy, jako jsou Česká rafinérská s majoritním podílem Unipetrolu nebo státní distributor Čepro, mají technologie už dávno připraveny. Podle člena představenstva Unipetrolu a předsedy České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ivana Ottise jim ale chybějí jasná pravidla pro účtování, vykazování a daňovou bilanci.

Poslancům trvalo měsíce, než novelu zákona o spotřební dani alespoň začali projednávat. "Je to velký problém. Nemáme k dispozici ani doprovodné technické vyhlášky. Nejsou dořešeny právně finanční záležitosti," říká Ottis.

"To, co nastane, je pěkný průšvih. Tak jako tak od ledna musíme s mícháním začít. Díra v zákoně přitom stále umožňuje z minulosti známé daňové úniky," přidává se šéf Čepra Pavel Švarc.

Vláda sice navrhovala, aby sněmovna projednala dotčené zákony ve zkrácené lhůtě, poslanci ale návrh vetovali.

Petrolejáři mají určitou možnost, jak se problému vyhnout. Zákon jim totiž nařizuje, aby dodávali na trh v celkovém ročním objemu prodaného benzinu celkem dvě procenta lihu. Mohou tedy teoreticky s přimícháváním začít později. Jenomže pak by o to větší množství lihu museli do paliva dávat. Do litru benzinu ho přitom nesmějí dát víc než pět procent.

"Plán přidávat biolíh do benzinu od 1. ledna se nedá stihnout," připustil i šéf sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS).

Úřady obavy nesdílejí

Úřady zatím žádné kroky k řešení problému neplánují. "Novelu zákona o ochraně ovzduší kvůli změně termínu z počátku ledna nechystáme," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Podle ministerstva financí má novela zákona, kterou poslanci v úterý poslali k projednání do výborů sněmovny, vyloučit riziko fiktivního přimíchávání biosložek, zejména lihu, který by pak výrobce mohl použít k jinému účelu. Ministerstvo v odkladu problém nevidí. "Nepředpokládáme, že by pozdější účinnost zákona firmám způsobila problémy," tvrdí Zuzana Chocholová z ministerstva financí. Novela zákonů musí podle ní stejně ještě projít notifikační procedurou Evropské unie, a to prý bude nejdřív v únoru či březnu.

Problém nebudou mít jen petrolejáři, ale i producenti lihu, kteří by vyráběli líh do benzinu z řepky, případně drahého obilí.

"Ministr zemědělství Gandalovič mi při slavnostním zahájení výroby našeho biolihu slíbil, že od ledna půjde na český trh. Pokud se ale přimíchávat od ledna nebude, budu mít velké odbytové potíže," říká Oldřich Reinberger, předseda Svazu lihovarů a šéf největšího cukrovaru v zemi TTD Dobrovice, který letos už zahájil výrobu biolihu z cukrovky. Má roční kapacitu 800 tisíc hektolitrů, dodává do Polska, Rakouska, ale v dobré víře si nechává 400 tisíc hektolitrů pro český trh.

V příštím roce má u nás podíl lihu v prodávaném benzínu dosáhnout dvou procent, stejně tak i v případě metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který se přimíchává do nafty už od letošního září.

V Evropské unii mají ekologické příměsi dosáhnout už v roce 2010 podílu 5,75 procenta z prodaných paliv. V roce 2020 to má být deset procent.

EU si ale od toho slibuje i menší závislost na dovážené ropě i výdělky pro pěstitele řepky, obilí a dalších komodit.

Česká Agrární komora je už přitom zajedno s ministrem zemědělství Gandalovičem, že by u nás podíl MEŘO v naftě u čerpaček měl v příštím roce dosahovat v průměru 3,5 procenta místo dvou. Zvýšil by se tak odbyt zemědělců, ale na druhé straně ceny u pump.

Stát míchání biopaliv u nás totiž nijak nedotuje a jelikož MEŘO i biolíh jsou dražší než nafta a benzín, zvedlo už při současném podílu přidávání ekologické směsi cenu nafty u pump zhruba o padesát haléřů na litru. To samé se očekává u benzínu s lihem.

V případě lihu ale panují obavy z daňového zneužití podvodníky, podobného kauze lehkých topných olejů. Pokud totiž biolíh, vyráběný z obilí nebo cukrovky, skončí nakonec namísto u pumpy v palírně, půjde o podvody za miliardy.

Z každého litru potravinářského lihu je totiž spotřební daň 265 korun. Když ji podvodník nezaplatí, jde zisk do jeho kapsy.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů