Čtvrtek, 28. března 2024

CO2 hranice nezastaví

CO2 hranice nezastaví
Markus Akermann, šéf společnosti Holcim, je přesvědčen o tom, že výrazného snížení spotřeby energie je možné dosáhnout správnými stavebními materiály.

Společnost Holcim prohlašuje, že hodlá snížit ve svých provozech emise CO2. Jaké si kladete cíle?

Do roku 2010 chceme dosáhnout 20% snížení našich emisí CO2 v přepočtu na tunu vyrobeného cementu oproti roku 1990. Věříme, že se nám to povede, protože dnes už jsme na 16 procentech.

Jak toho chcete docílit? Proč se na akcích, které organizujete, tolik zaměřujete na budovy?

Vycházíme z toho, že 40 % spotřeby energie ve světě je nějakým způsobem spojeno se stavbami a s bydlením. A když chceme nějak redukovat emise CO2, musíme se zaměřit právě na tuto oblast. Určitou část z toho představují stavební materiály. Pokud bychom vzali celkovou energetickou spotřebu související s budovami jako sto procent, pak 15 % z toho souvisí se stavebními materiály. Pro nás to znamená jednoznačnou výzvu: vyrábět takové stavební materiály a izolace, které vycházejí vstříc požadavkům na topení, klimatizaci, osvětlení. Je to ale velká výzva hlavně pro architekty a inženýry. Dneska je možné stavět nové budovy s prakticky nulovými potřebami na energii. Existuje totiž zpětná vazba a budovy si mohou během své životnosti, což je 40 až 50 let, dodávat energii samy.

Kolik Holcim investuje do nových technologií a kolik dává na výzkum a vývoj nových technologií a výrobků?

Musíme to rozdělit. První oblast představují naše investice do nových zařízení, zejména do těch, která nám dovolují snížit energetickou spotřebu. Dnes máme prakticky všechny provozy ve střední a východní Evropě modernizované. V Maďarsku, kde chceme stavět novou cementárnu, čekáme na příslušná povolení a pracujeme také na dvou velkých projektech v Rumunsku a v Bulharsku. Všechny nové závody budou mít mnohem menší energetickou spotřebu, než měly ty dřívější. Jde o velké částky, které do této oblasti dáváme.
Také v Prachovicích od roku 1992 už investoval Holcim do modernizace 2,5 miliardy korun, z toho asi 400 milionů bylo přímo na ochranu životního prostředí. Podobně to platí i pro Rohožník na Slovensku, kde jsme udělali velký pokrok také v rozšíření využívání alternativních paliv k výrobě.

A pokud jde o celkové výdaje Holcimu na výzkum a vývoj, ty dosáhly loni 25 milionů švýcarských franků.

V Evropě je stále obtížnější podnikat v oborech, které produkují velké objemy CO2. Neuvažujete spíše o posilování svých aktivit v Asii, kde ještě není na ekologické aspekty takový tlak?

Jsme přítomni v 70 zemích světa. Před několika měsíci jsme zahájili činnost v jižní části Indie, kde bude cementárna, která bude z poloviny odebírat energii z našich větrných zdrojů. Pracujeme také na řadě projektů, kde budeme využívat na vytápění biopaliva.
A pokud jde o přesouvání výroby: Když budu investovat v Indii nebo v Číně, budu mít určitě daleko lepší návratnost. Jenže CO2 hranice nezastaví, je to globální problém. Navíc, pokud budu dopravovat materiály na větší vzdálenosti, další CO2 bude vznikat. Já jsem přesvědčen o tom, že je třeba mít lokální produkci, ale vyrábět efektivněji, postupně si stanovovat cíle, jakého snížení CO2 chci dosáhnout.

AUTOR: LIBUŠE BAUTZOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů