Pátek, 29. března 2024

V Bohumíně bude nově fungovat mobilní sběrný dvůr, mírně proto podraží odvoz odpadu

V Bohumíně bude nově fungovat mobilní sběrný dvůr, mírně proto podraží odvoz odpadu

BOHUMÍN - Od příštího roku bude v Bohumíně fungovat nový mobilní sběrný dvůr, který nahradí některá stanoviště velkokapacitních kontejnerů. Kvůli této novince v Bohumíně mírně podraží cena za odvoz odpadu. Od ledna si tak lidé připlatí v průměru ročně asi o 40 korun.

"Náklady na svoz odpadu zůstaly stejné, ale kvůli fungování mobilní sběrny se nám náklady zvýší, a proto jsme se rozhodli pro nepatrné navýšení ceny za odvoz odpadu. Dosud funkci mobilního sběrného dvora velmi dobře suplovaly velkokapacitní kontejnery. Ty na rozdíl od sběrného dvora ale neumožňují separaci odpadu. Díky této novince tak zachováme komfort odkládání odpadu pro lidi v městských částech a budeme navíc šetřit životní prostředí i místo na městské skládce," uvedl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Mobilní sběrný dvůr bude fungovat na stejném principu jako stacionární sběrný dvůr. V každé městské části se objeví na osmi stanovištích dvakrát ročně vždy na 13 dní. Fungovat bude od března do poloviny října. Odebírat bude stejné druhy odpadů, tedy velkoobjemový odpad, papír, plasty, sklo, textil, pneumatiky, stavební odpad, elektrozařízení a rostlinný nebo nebezpečný odpad.

"Způsob platby za likvidaci komunálního odpadu zůstává v Bohumíně už šest let stále stejný. Platí se za odpadovou nádobu podle četnosti jejího vývozu namísto paušálního poplatku za osobu, který praktikují města v okolí. Tento způsob se nám už léta osvědčuje," řekl Pavel Klimovič, vedoucí odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

V ceně za odpad jsou kromě jeho svozu a odkládání na městskou skládku započítány také náklady na vývoz velkokapacitních kontejnerů, sběr nebezpečných odpadů, provozování sběrných dvorů (stacionárního i mobilního) a částečně také na separaci odpadu. Separaci však město navíc dotuje ze svého rozpočtu a v roce 2008 do ní vloží 2,4 milionu korun. Město navíc vydává každý rok přes 9 tisíc ekologických kalendářů, kde jsou veškeré informace o cenách, svozu i nakládání s komunálními odpady. Všechny domácnosti jej už desátým rokem dostávají zdarma.

Cena u popelnice (110 l) se v roce 2008 zvedne o 3 procenta a u malých kontejnerů (1100 l) to bude o 5,6 procent. Za popelnici 110 l s četností vývozu 1x14 dnů zaplatí Bohumínští ročně 1 380 korun (v roce 2007 to bylo 1340 korun). Za malý kontejner s četností 1x14 dnů to je roční částka 7 150 korun (v roce 2007 to bylo 6 773 korun). Cena za tyto kontejnery se pak rozpočítá mezi několik desítek domácností v bytových domech.

Lidé, kteří bydlí v rodinných domcích sami (to znamená 1 osoba žijící v rodinném domě), se opět mohou těšit na roční slevu ve výši 500 korun za popelnici při četnosti vývozu jedenkrát za 14 dní. Uvedenou slevu využilo pro letošní rok 175 občanů. Slevu město poskytuje bez ohledu na způsob vytápění rodinných domů. Navíc účtuje město slevu i na odvoz druhé popelnice a to ve výši 20 procent.

V příštích dvou letech město navíc počítá s rozšířením městské skládky o třetí etapu a s následnou rekultivací všech tří etap. Půjde o investici za zhruba 100 milionů korun. Díky vlastní městské skládce by se však neměla zvýšit cena za odvoz odpadu na skládku. Město navíc skládku prodalo městské firmě BM servis, aby tak ušetřilo na DPH. Tím, že investorem budou technické služby, sníží se náklady asi o 20 procent a město tak ušetří 19 milionů korun, které se nepromítnou do ceny za odvoz odpadu.

"V letošním roce probíhá odplynění městské skládky. Připravujeme však už výstavbu třetí etapy a rekultivaci obou předchozích etap. Teď budeme odpad ukládat ještě dva roky na druhé etapě a pak se pustíme do výstavby třetí etapy. Ta nám zajistí možnost skládkování ještě na dalších 12 let. Kapacitu bude mít pro uložení přes 150 tisíc tun odpadu. Tím tak překleneme dobu, dokud v kraji nevznikne jiný způsob pro odkládání odpadu, například spalovna," dodal starosta Petr Vícha.


Autor / zdroj: Mgr. Lucie Balcarová

http://www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů