Pátek, 29. března 2024

Ozvěny z invazní konference

Konference České botanické společnosti věnovaná invazím se konala 30.11.– 1.12.2007 v Praze.
Ozvěny z invazní konference

Byl to vynikající počin této společnosti a kladně lze hodnotit mimo jiné umožnění presentace příspěvků nejen přímo z oblasti vědecké botaniky, ale i rozšíření obzoru do dalších oblastí vědou ovlivňovaných (ochranářská praxe) či příbuzných oborů (inspirativní zoologie).

Příležitosti demokratické rozpravy s vědci zabývajícími se invazními projekty jsem využil a odpresentoval i vlastní příspěvek – viz presentace (orig.) audiokomentář (nový). Určitým poselstvím byla výzva k větší míře komunikace (na „nedůležité“ maily se ani neodpovídá, se zahradníky nemluví…) a spolupráce mezi zainteresovanými skupinami (veřejnost, vědci, odborníci, politici). Hodnocení jednotlivých skupin zde může být subjektivní, za úvahu by stál sociologický výzkum povědomí veřejnosti o řešení invazních druhů (přesto alespoň diskuse s vlastními zkušenosti a viděním myslím nebyla od věci). Jelikož šlo o vědeckou konferenci, určitě svůj dopad mělo i zamyšlení, zda se nepopisují jen invazní jevy (popisy, závislosti, testování hypotéz), ale určují i problémy hodné řešení a navrhuje i metodika jejich řešení (spíše než „blabla… a asi by se mělo něco dělat“, tak „… a proto toto je špatně a potřeba řešit, ideálně takto…, investovat do potlačování invazních druhů se vyplatí a včasnost průbojného řešení sníží náklady na potlačování v budoucnu“).

Jakkoli kontrola zestručněných materiálů osobami vědců je problematická, opačný problém je zase ze strany médií, která údajně nemají moc chuť točit třeba dokumenty a reportáže k invazím (i když zde vůle ze strany vědců je – nakonec určující pro média by měl být i vzbuzovaný zájem potenciálních diváků, příležitostí k medializaci je hodně, viz -zde-, -zde-, -zde-). Důležitá je i naděje, že ochrana přírody dostane do rukou oficiální dokument v podobě „černé listiny“ druhů, které mají být aktivně potlačovány (a možno se na ně pak odvolávat při jednání třeba s úřady – neoficiální seznam viz Botany či INP). Snad jen bylo možno očekávat bouřlivější diskusi (i k nápadu krajských koordinátorů, financování potírání invazí produkty z invazních druhů aj.).

Kromě informací „přímo od zdroje“ zde bylo v presentacích možno zaznamenat řadu užitečných odkazů, docela zajímavá kontextová reklama byla na dělání diplomek (viz Petr Dostál). Ze strany ČSOP JARO i ČZU (jež jsem v podstatě zastupoval) je zde podaná ruka ke spolupráci (minimálně pokud jde o projekt Invaze v naší přírodě, pořádání akcí a přípravu materiálů pro veřejnost), je jen otázkou jak ji oslovení účastníci dokáží využít. Úroveň příspěvků byla velmi vysoká, škoda že se nepustilo nahrávání z mikrofonu (nicméně dostupný on-line třeba bude sborník abstraktů). Konference měla velmi vysoký počet účastníků dokládající „trendy“ tématu. Určitě se zde blýská na dobré časy a „nežádoucí invazní druhy bojte se!“. Pořadatelům patří velký dík!

Mgr. Jiri Jakl
CSOP JARO Jaromer
jaro.jaromer.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů