Středa, 24. dubna 2024

Čína se bojí Tří soutěsek

Čína se bojí Tří soutěsek
Přestože oficiální místa tvrdí opak, stoupají obavy z toho, že stavba přehrady Tři soutěsky v Číně vážně poškozuje životní prostředí.

Místní zemědělci, ochránci životního prostředí a dokonce i někteří úředníci varují před hrozícími škodami. Zmiňují například sesuvy půdy, které působí obrovské vlny ve vodní nádrži před přehradou. Navzdory těmto obviněním ale centrální vláda v Pekingu trvá na tom, že nedochází k žádným geologickým "abnormalitám".

Hrozí katastrofa...

Kritici přehrady Tři soutěsky, největšího hydroelektrického projektu na světě, jsou už dlouho přesvědčeni o tom, že stavba způsobí potíže v oblasti kolem nádrže. V září se zdálo, že jejich obavy jsou potvrzeny, když na vládou organizované konferenci zaznělo varování před "katastrofou".

Ti, kteří tehdy pronášeli projevy, by měli vědět, o čem mluví. Řada z nich jsou státní úředníci, kteří jsou s projektem přímo spojeni. Wang Siao-feng, zástupce ředitele vládního Výboru pro stavbu Tří soutěsek, na konferenci řekl: "Nemůžeme mít užitek z velkého ekonomického růstu za cenu obětování životního prostředí."

Tan Čchi-wej, zástupce starosty města Čchung-čching, které leží vedle nádrže, uvedl, že břehy napuštěného jezera se propadly na 91 místech. Tyto sesuvy podle něj způsobuje obrovská váha vody a kolísání hladiny.

Zemědělci žijící poblíž přehradní nádrže, která je 660 kilometrů dlouhá a v průměru 1,1 kilometru široká, hovoří o znepokojujících otřesech, které se objevují od loňska, kdy byla dokončena hráz. Ve zdech jejich domů se objevily praskliny. Minulý týden sesuv půdy v okrese Pa-tung v provincii Chu-pej pohřbil autobus, ve kterém zahynulo více než 30 lidí.

Správa města Čchung-čching nedávno oznámila, že další čtyři miliony obyvatel budou muset být přemístěny. Podle státních médií kvůli "ekologické ochraně nádržní oblasti". Podle původních projektů se mělo stěhovat jen milion dvě stě tisíc lidí.

Navzdory tomu ale Peking trvá na tom, že v souvislosti s projektem nevznikly žádné nepředvídané ekologické problémy.

Wang Siao-feng od svého zářijového projevu změnil postoj.

...nebo je vše v pořádku?

"Geologická neštěstí v této oblasti jsou efektivně kontrolována," řekl na tiskové konferenci v Pekingu. Přestože nevyloučil, že v budoucnu může dojít k přírodním katastrofám, dodal: "Nevzniknou žádné velké škody na životech ani na majetku."

Odmítl také nejrůznější obvinění vztahující se k tomu, že přehrada na řece Jang-c'-ťiang poškozuje životní prostředí. Podle pana Wanga se v přehradě hromadí jen poloviční množství nánosů oproti očekávání. Pod kontrolou je prý i náhlý nárůst vodních řas v přítocích.

Kdo tedy říká pravdu, když je tolik protichůdných důkazů? Spisovatelka Taj Čching, která proti výstavbě přehrady dlouho bojovala, vůbec nepochybuje. Podle ní dochází k poškozování životního prostředí a vláda se to snaží ututlat.

"Pokud říkají, že ty sesuvy půdy nemají s přehradní nádrží nic společného, tak lžou," uvedla pro BBC. Myslí si, že oblast byla nestabilní a nikdy nebyla vhodná pro tak obří přehradu. "Vláda se nechová zodpovědně ani k tomuto projektu, ani k Číně."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů