Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mateřská škola Slavonice naplňuje environmentální projekt

Mateřská škola Slavonice naplňuje environmentální projekt
Na sklonku roku získala Mateřská škola ve Slavonicích grant z MŠMT na podporu rozvoje environmentální výchovy pro nejmenší děti. V současné době již škola velice aktivně pracuje na naplňování tohoto projektu.  Děti se zúčastnily zajímavé exkurze do ekologického centra v Chaloupkách.

Fotografie z exkurze MŠ Slavonice si můžete prohlédnout zde.


Ve spolupráci s městem Slavonice byla vytýčena naučná ekologická stezka, která slouží pro poznávací vycházky nejmenších. Zde se děti mohou přímo v přírodě seznamovat se zajímavými místy, chraněnými rostlinami a živočichy. Na začátek ekologické stezky se již připravily stojany, kam se brzy zabuduje informační tabule.

Do projeku se zapojilo i environmentální centrum Florianus z Jindřichova Hradce. Pánové Ing. Radovan Hájek, Ing. Martin Charvát navrhli a v současné době již budují  zahradní koutek, který nejenom vyrobí, ale i spolu s dětmi osadí bylinkami. Mimo to se stali poradním orgánem, supervizorem, při realizaci tohoto projektu a podílí se na vzdělávání zaměstnanců školy i dětí a rodičů. Velmi ochotně vstoupila do projektu i zástupkyně občanského sdružení Hamerský potok, paní Mgr. Jana Dvořáková, která má velmi cenné informace z budování a udržování naučné stezky.
Mateřská škola také spolupracuje s Domem dětí a mládeže v Prachaticích, který má rovněž bohaté zkušenosti s přírodovědnými akcemi pro děti.Ve čtvrtek 15. 11. navštívil mateřskou školu ředitel DDM z Prachatic Bc. Jiří Machart, který s dětmi strávil celý den a formou her jim přiblížil zákonitosti a krásy zimní přírody. Skřítek Zimníček se líbil jak dětem, tak rodičům. Pro pedagogické pracovnice a rodiče vedl praktický seminář, kde zúčastněné seznámil s celoškolními programy pro předškolní hry a všichni si společně zahráli hry, kterými se tyto poznatky dětem dají vysvětlit, předložit, ale i zafixovat.
Dne 22.11. vyjelo 48 dětí na půldenní výlet do Jindřichova Hradce. Ve dvou skupinách si střídavě děti prohlédly terária při DDM a Zámecká akvária se sladkovodními rybami. V teráriích  děti pozorovaly kajmana, leguána, nakrmily vodní želvy, prohlédly si zblízka pavouka sklípkana, suchozemskou želvu, různé druhy hadů, myší, křečků a ptáků. Největší odvážlivci si podrželi v rukou hada korálovku, někteří si jej dokonce nechali lézt kolem krku. Chovatelé těchto zvířat nám o nich pověděli mnoho zajímavých informací. Děti měly spoustu zvídavých otázek, na které oba pánové ochotně odpovídali. Na závěr nás pozvali na malý dvorek, kde chovaly pro nás zvláštní a nevšední druhy králíků a dvě terénní kozy Anetu a Lucinku. Obě zvířátka byla ještě poměrně plachá, protože je v DDM měli jen několik týdnů. Děti je nakonec nalákaly na mrkev a jablíčka. V akváriích děti poznávaly druhy sladkovodních ryb. Pozorovaly sumce, štiky, kapry, jesetery, okouny, pstruhy aj. Paní průvodkyně děti upozorňovala na zvláštnosti a zajímavosti vystavených druhů ryb. Ukázala nám, jak ryby krmí. Po prohlídce jsme si mohli nabarvit rybičky z polystyrenu. Rybičky pak zůstaly součástí výstavy nazvané „Namaluj si svou rybu“.
To však ještě není všechno. Ve čtvrtek 28.11. přímo v mateřské škole, kdy pozvání přijaly dvě odbornice na zpracování přírodních materiálů. Akce nesla název

PRÁCE S OVČÍM ROUNEM

Paní Hanušová sama chová černé ovce a lamy a jejich rouno zpracovává.  Vyrábí z ní nástěnné obrazy, gobelíny, oděvy a oděvní doplňky, ale vyrábí různé hračky. Paní Karásková pracuje na listovém stavu a zpracovává jak vlnu, tak i recykluje již nepotřebné textilie nastříhané na proužky.


JAK  TO  PROBÍHALO?

Ve dvou třídách vzniklo šest stanovišť. U každého stanoviště se děti mohly seznámit s některou částí zpracovávání vlny. U prvního stanoviště děti shlédly film o chování ovcí, získávání vlněné střiže, její úprava a vlastní zpracování lidskou rukou.U druhého stanoviště paní Hanušová předvedla, jak se spřádá vlna na kolovratu, měla s sebou i další k tomu potřebné komponenty (např. přeslici). Na třetím stanovišti si děti mohly na malém   „stavečku“  zkusit utkat mašli. Na dalším stanovišti již čekaly spolupracující maminky, p. Štrynková, p. Geislerová a p. Dvořáková, které se podílely na představení techniky, která byla pro děti velmi zajímavá. Technika se nazývá PLSTĚNÍ. Zde si všechny děti vlnu osahaly, pomačkaly a ty odvážné pracovaly s plstící jehlou. Plstící jehla má vybroušené ostré výstupky, kterými při vpichování ovčího rouna nabírá jemná vlákna vlny a opakovaným pohybem je spojuje a tím se vlákna zahušťují – PLSTÍ. Touto zmiňovanou technikou si naši nejmenší vyráběli, za velmi důležité pomoci výše uvedených maminek, hračky. Aktuální byli andílci, čerti, sněhuláci, ale také berušky, ptáčci atd… Protože se jedná o práci s jehlou, zdála se všem trochu nebezpečná, ale děti velice zaujala, nadchla a děti pracovali tvořivě s notnou dávkou fantazie a hlavně, zcela bez zranění. U pátého stanoviště proběhla ukázka tkaní na rámu. Děti si mohly podle zájmu vyzkoušet i tuto práci.
Paní Karásková přivezla skutečný tkalcovský stav, který nám představila na šestém stanovišti. Zde nám popsala jeho jednotlivé části a jejich funkci. Zajímavá byla vlastní ukázka a nejzajímavější vlastní práce dětí na tomto stavu. Děti si s nadšením zkusily i tuto techniku, při které byla nezbytně nutná pomoc paní Karáskové.
Protože děti práce velice zaujala, pozvali jsme i jejich rodiče a slavonickou veřejnost na odpolední společnou dílnu. Přišlo 14 maminek a dokonce i lidé z města a tvůrčí dílna pokračovala. Celé odpoledne bylo ve znamení dětského nadšení z tohoto materiálu, obzvláště, když jim u toho asistovali rodiče. Odpoledne končilo a nikomu se nechtělo domů, ještě rychle vyrobit poslední berušku, či ptáčka nebo si alespoň zatočit kolem na kolovrátku a poslat člunek po tom úžasném dřevěném zařízení, kterému se říká tkalcovský stav a potom s těžkým srdcem domů. Naštěstí si každý z nich odnášel vlastně vyrobenou hračku a bude se moci všem pochlubit, co vyrobil a jak bezvadná práce je s vlnou z oveček. Ovečky, děkujeme vám, za tak úžasný materiál, je to od vás moc hezké, že nám vlnu dáváte, proto vás budeme chránit a všem řekneme, jak důležité je o ovce správně pečovat. Třeba až vyrosteme….
 V pondělí 3. 12 si musí děti přivstat, protože pojedou do ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou, kde máme pro děti skvělý program Lesní pohádka – kde si děti zahrají na zvířátka, která spokojeně žijí v lese a zjistí, co se stane, když  vyženou z lesa smrdutého tchoře (toho si s dětmi zahraje živá fretka). Smyslem pohádky je poznání, že každý tvor má v přírodě své důležité místo i když se nám na první pohled zdá, že všemu jen škodí. Druhá skupina se zatím během té třičtvrtě hodinky potká s hadem a se sovou Hedvikou, o kterých se dozví spoustu zajímavých věcí a které si budou moci pohladit.
Do aktivit škol jsou zapojeni všichni zaměstnanci, rodiče, veřejnost i partnerská mateřská škola z Dobersberg. Poslední velkou společnou akcí mateřské školy a celých rodin, bude medování. Děti již měly besedu se včelaři, kteří jim představili život včel a jeho zákonitosti. Dověděli se, jak může člověk se včelami dobře vycházet, pomáhat jim a zároveň získávat sladký med a jiné produkty.
  Všechny je čeká velké perníčkování? Ve středu po krátkém poledním odpočinku budou paní kuchařky pod dohledem dětí vyrábět těsto na medové perníčky. Těsto si musí totiž odpočinout a ve  čtvrtek 6. 12. budou děti pod vedením maminek - perníkářek a svých učitelek vykrajovat perníčky. Kuchařky nám je upečou a odpoledne je budou všechny děti, spolu se svými rodinnými příslušníky a znovu pod vedením maminek, zdobit. Rodiče si mohou vyzkoušet i svá originální dílka z připraveného těsta. Pozvání na tuto akci přijaly i rakouské kolegyně a kolegyně z okolmích mateřských škol.
Do planetária v Českých Budějovicích se školka vypraví v prosinci, aby se děti více dověděli i o tom, co se děje nad našimi hlavami a co je též součástí našeho přírodního prostředí.
Projekt MŠ byl poprvé veřejnosti představen 16.11. ve slavonickém muzeu, kam byla pozvána široká veřejnost. Další informace o průběhu naplňování tohoto projektu bude veřejnosti předložena v rámci vánoční výstavy, která bude otevřena ve čtvrtek 20. 12. 2007 po zpívání dětí z MŠ Slavonice pod vánočním stromem na náměstí, které odstartuje v 16 hodin.  Jak vidno, Mateřská škola Slavonice připravuje nespočetně možností pro děti, které mohou různými aktivitami poznávat a získávat více informací z oblasti životního prostředí, které nás obklopuje. Velmi pozitivní na celém projektu je i to, že se netýká pouze dětí a zaměstnanců z mateřské školy, ale i jejich rodičů, sourozenců a dalších zájemců ze řad veřejnosti. Myslíme si, že projekt bude v následujících letech přínosem pro celý region. Je totiž naplňován jako mezinárodní, neboť do projektu jsou již dnes zapojeny  i školy z rakouského příhraničí. Je potěšitelné, že všechny aktivity jsou otevřeny všem příznivcům. Ukazuje se, že v průběhu naplňování do něho vstupují i významní sponzoři, kterým jsou tyto aktivity pro nejmenší sympatické. Za všechny je třeba poděkovat E.ONu, Lesům ČR, městu Slavonice a přivítá i další zájemce o spolupráci.

http://www.jhradecko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů