Pátek, 19. dubna 2024

Čističku odpadních vod čeká milionová injekce

Čističku odpadních vod čeká milionová injekce
JINDŘICHŮV HRADEC - Čistička odpadních vod nefunguje tak, jak má. Právě tato skutečnost vedla radní Jindřichova Hradce k souhlasu s vypsáním výběrového řízení na dodavatele koncového zařízení, čímž by se měla situace zlepšit.

Zařízení nefunguje tak, jak má. Nedostatečné zahuštění kalu prodražuje dopravu i skládkování
„Čističku před léty koupilo město od Jihočeského vodárenského svazu za 70 milionů korun, a to s ročními splátkami na dobu deseti let. Čistička však na koncovém stupni nevykazuje dostatečnou míru zahuštění,“ objasnil důvody  místostarosta Alfred Němec s tím, že přílišné množství vody prodražuje jak dopravu, tak skládkování kalu.

Nepomohli dosud ani odborníci
Dodal, že celá léta se město pokoušelo situaci řešit ve spolupráci s vysokými školami i odbornými firmami, ale prozatím se to nepovedlo.
Problém přetrvává i po odstavení provozů  společnosti Jitka. Existovala totiž domněnka, že v předčištěné vodě zůstávaly koloidy, které mohly vadit bakteriím v čističce.  Nyní se  tedy ukazuje, že problém je jinde. „Bylo dohodnuto, že pokud se stávající nepříznivou situaci nepodaří odstranit, odpustí Jihočeský vodárenský svaz městu tři splátky a za tyto peníze se zakoupí nový koncový stupeň pro čističku,“  informoval místostarosta. Nové zařízení má stát kolem pěti milionů korun.

Zdroj: Jindřichohradecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů