Pátek, 29. března 2024

V Olomouckém kraji třídí nejlépe odpad Jeseník a Ostružná

V Olomouckém kraji třídí nejlépe odpad Jeseník a Ostružná

Olomouc - V Olomouckém kraji třídí nejlépe odpad lidé z Jeseníku a nedaleké Ostružné. Vyplývá to ze soutěže O keramickou popelnici, jejíž výsledky dnes zveřejnili představitelé pořádajícího hejtmanství a společnosti EKO-KOM. V klání hodnotili průměrnou roční výtěžnost vytříděného papíru, plastů, skla a nápojových kartonů na jednoho obyvatele. Soutěže, které se konala již potřetí, se letos zúčastnilo zhruba 390 měst a obcí z regionu.

Jeseník uspěl v kategorii měst a obcí s více než 4000 obyvateli. Každý obyvatel města ze severu Olomouckého kraje vytřídil v období od loňského října do konce září v průměru 58,7 kilogramu odpadů. "Příčinu našeho úspěchu vidím v tom, že se problematice třídění věnujeme už od počátku 90. let minulého století. Obyvatelé Jeseníku jsou na to zvyklí," řekl novinářům starosta Jeseníku Petr Procházka.

Na druhém místě za vítězných Jeseníkem se umístily Hranice na Přerovsku s průměrnou výtěžností 33,1 kilogramu odpadů na obyvatele. Třetí skončila Olomouc, jejíž obyvatelé vytřídili v průměru 39,7 kilogramu na hlavu, tedy více než lidé z Hranic. "Tento výsledek je dán tím, že jsme v letošním ročníku změnili pravidla. Rozhodující již nebyla celková výtěžnost, bodovala se výtěžnost jednotlivých komodit," vysvětlil Petr Balner ze společnosti EKO-KOM.

Obec Ostružná na Jesenicku nenašla přemožitele v kategorii měst a obcí do 4000 obyvatel. Lidé z vítězné obce vytřídili ve sledovaném období v průměru 97,2 kilogramu odpadů na jednoho obyvatele. "Naše obec je střediskem zimních sportů. Lidé třídí a snaží se o to, aby obec vypadla dobře, protože nás živí cestovní ruch," uvedl místostarosta Ostružné Aleš Otta.

Stříbrná příčka v kategorii do 4000 obyvatel patří s výtěžností 56,5 kilogramu odpadů na obyvatele obci Bystrovany na Olomoucku, bronzová s výsledkem 63,3 kilogramu na hlavu Majetínu rovněž z Olomoucka.

V Olomouckém kraji třídí odpad téměř každá obec. Již několik let se v regionu zvyšuje výtěžnost separace. Například v roce 2002 připadalo ročně na jednoho obyvatele kraje 14,5 kilogramu vytříděného papíru, plastů, skla a kartonů od nápojů. Loni to bylo již 27,7 kilogramu. Celorepublikový průměr dosahoval 28 kilogramů.

Vladimír Onderka

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů