Úterý, 19. března 2024

Novela energetického zákona může být pro větrné elektrárny likvidační

Návrh novely Energetického zákona může mít pro větrné elektrárny v ČR neblahé následky.
Novela energetického zákona může být pro větrné elektrárny likvidační

Kvůli novému pravidlu „tří průměrů“ o vzdálenosti větrníků od elektrického vedení by nebylo možné realizovat zhruba až polovinu plánovaných projektů. ČR by se tak opět vzdálila závazku vyrábět 8 % své elektřiny v obnovitelných zdrojích do roku 2010.

Drobná pasáž novely Energetického zákona, který je nyní v meziresortním připomínkovacím řízení, může mít pro českou větrnou energii nedozírné důsledky. Zákon chce totiž nově stanovit minimální vzdálenost větrných elektráren od veškerých elektrických vedení (včetně vedení nn), a to na úrovni trojnásobku průměru rotoru. To u standardní 2 MW elektrárny představuje zhruba 300 metrů.
„Pokud by novela začala platit, zastavila by odhadem polovinu projektů výstavby větrných elektráren. Ty jsou totiž v projektech logicky umisťovány k vedení co nejblíže a ne vždy dovolují další omezující podmínky přesun stroje na jiné místo,“ řekl František Šustr, předseda České společnosti pro větrnou energii. Nejčastějším problémem, zvlášť ve více zasíťovaných oblastech, by bylo najít místo, které je větrné a zároveň jak 300 metrů od drátů, tak dostatečně daleko od okraje obce (kvůli dodržení hlukových limitů).

„Pravidlo 'trojnásobku rotoru' přitom nemá žádné technické či bezpečnostní opodstatnění. Bezpečný koridor kolem vedení je výrazně kratší a je respektován již nyní,“ dodal František Šustr. Argumentace o zajištění bezpečnosti vedení neobstojí, pro všechny ostatní stavby (včetně výškových) platí stávající ochranné pásmo kolem vedení, např. pro vedení 400 kV je to 20 metrů. Mimo jiné jsou větrné elektrárny projektovány na větší zatížení a odolají horším větrným podmínkám a turbulencím než elektrická vedení a jiné stavby.

Již v současnosti musí větrná energetika v ČR splňovat celou řadu náročných požadavků – kromě nalezení oblastí s dostatečným větrným prouděním jde zejména o skloubení s ochranou krajiny, získání souhlasu obcí či nutnost naplnění přísných pravidel pro získání EIA. Zavedení další podmínky, která navíc nemá logické opodstatnění, by reálně ohrozilo rozvoj větrné energetiky v ČR jako celku. V souvislosti s tím by navíc ČR mohla mít problémy se splněním svého závazku k EU, že bude do roku 2010 produkovat 8 % elektřiny v obnovitelných zdrojích.

František Šustr - předseda České společnosti pro větrnou energii

Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) je dobrovolná organizace fyzických a právnických osob, které pracují v oboru využívání větrné energie nebo mají k tomuto oboru zájmový vztah. Cílem společnosti je podpora využívání energie větru, zejména na území ČR, na základě nejnovějších vědeckých, technických a ekonomických poznatků v souladu se zájmy občanské společnosti. ČSVE byla založena v roce 1994 v Jihlavě a byla registrována u MV ČR 10. 5. 1994.Od září 1999 je členem Asociace pro obnovitelné zdroje energie a od března 2001 je členem Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů