Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sněmovna rozhodne o ochraně zvířat a přepravě odpadů

Sněmovna rozhodne o ochraně zvířat a přepravě odpadů

Praha -- Sněmovna by se dnes měla dostat ke schvalování některých zákonů. Rozhodnout by měla například o návrhu, který má zvýšit ochranu zvířat před týráním, jednat má také o zpřísnění pravidel pro přeshraniční přepravu odpadů.

V rámci hlasování o novele zákona o ochraně zvířat proti týrání poslanci mimo jiné zváží, jestli lze při rybolovu používat jako návnadu živou rybku a zda neomezit chov kožešinových zvířat na farmách.

Dnes by měli rozhodnout také o novele zákona o odpadu, která má zpřísnit pravidla pro přeshraniční přepravu odpadů. Převážené odpady mají být podle požadavků EU přesněji evidovány a dokumenty budou muset firmy uchovávat nejméně tři roky. Opatření mají pomoct v ochraně proti černému obchodu s odpady, jehož důsledky se v Česku projevily na počátku minulého roku. Zejména na severu Čech tehdy vznikly nelegální skládky německého odpadu.

Sněmovna dnes možná bude hlasovat i o návrhu novely, který má stanovit, že leteckou záchranku financuje stát. Vrtulníky pro leteckou záchrannou službu již nyní zajišťuje a jejich provoz financuje ministerstvo zdravotnictví. Zákon mu to ale zatím neukládá, ministerstvo to dělá na základě usnesení kabinetu z roku 1999. Sněmovna tak posoudí návrh, který by tuto povinnost státu, tedy ministerstvu, výslovně zákonem uložil.

Poslanci se k pokračování schůze sejdou v 09.00.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů