Čtvrtek, 25. dubna 2024

Třetí největší brownfield v Česku je po dvou letech připraven k prodeji

Třetí největší brownfield v Česku je po dvou letech připraven k prodeji
Největší obchod s pozemky v letošním roce chtějí ještě do Vánoc spustit realitní poradenské společnosti DTZ a Knight Frank. V zastoupení majitele, britsko-švýcarsko-české firmy Creviston, nabídnou developerům 22 hektarů pozemků areálu Pragovky v pražských Vysočanech. Nabídka se má zveřejnit kolem 17. prosince.

"Minimální cena bude jedna miliarda korun," uvedl David Sajner, projektový manažer společnosti Knight Frank, který má obchod na starosti. Pokud by se dosáhlo této prodejní ceny, vydělá firma Creviston na transakci více než 200 procent - v roce 2005 totiž areál koupila v konkurzu za 300 milionů korun.

Větší jsou Bubny a Karolina

V Česku jde o třetí největší brownfield - tedy území, které je zastavěné nevyužívanými továrnami - připravený k prodeji.

Zcela největší byl třicetihektarový areál v místech bývalé koksovny Karolina v Ostravě. Ve výběrovém řízení na jeho využití zvítězila nizozemská společnost Multi Development, jejímž majitelem je americký finanční gigant Morgan Stanley. Multi Development za 11,3 miliardy korun na Karolině postaví do roku 2016 byty, obchody, kanceláře i parky.

Druhý největší brownfield v zemi koupila loni v červenci společnost Orco Property Group. Za 27 hektarů pozemků bývalého nádraží Praha-Bubny v Holešovicích firma zaplatila 1,1 miliardy korun. Do roku 2016 zde chce vybudovat moderní městskou čtvrť s byty, kancelářemi, hotelem, zahrnující i univerzitní areál a nemocnici, sportoviště a obchodní centra. Na rozvoji území chce firma spolupracovat se světově proslulými architekty, jako jsou Daniel Libeskind nebo Coopers Robertson. Výše investice se odhaduje na 35 miliard korun.

Tovární komín musí zůstat

V areálu bývalé Pragovky lze podle územního plánu postavit až 85 tisíc čtverečních metrů rezidenčních ploch, tedy zhruba tisíc bytů, a 55 tisíc čtverečních metrů moderních kanceláří, prodejen a skladů. Náklady na rozvoj celého území se odhadují na osm miliard korun.

"Areál je zajímavý, Vysočany patří k lokalitám, které se rozvíjejí. Na druhé straně zahrnuje dva památkově chráněné objekty a část území je ekologicky devastována, to hodnotu snižuje. Nemohu potvrdit, že bychom měli o pozemek zájem," řekl Radek Polák z developerské firmy Sekyra Group.

"Památkáři chrání jen jednu budovu a komín," upřesnil Sajner.

V areálu, ležícím mezi říčkou Rokytkou a Kolbenovou ulicí, stojí sedmdesát objektů. Vedle komína je památkově chráněna hlavní a největší budova bývalé Pragovky, která areál u Kolbenovy ulice uzavírá. V jejím přízemí je dnes prodejna nábytku. Podle studie pražských brownfieldů, kterou před dvěma lety zpracovali Martin Havlice a Jiří Vacek z ČVUT, je problémem areálu bývalé Pragovky kontaminace stavebních konstrukcí, půdy i podzemní vody, a to hlavně v bývalé kalírně.

Pozitivem je atraktivní poloha u hlavní výpadovky z města směrem na Mladou Boleslav, Hradec Králové i Brno, a také dobré dopravní spojení s centrem metropole díky metru a tramvajím.

Zájem o nákup areálu nevyloučil Patrik Šimek, viceprezident pro expanzi společnosti ECM, ani Věroslav Machuta, ředitel akvizic společnosti Orco Property Group.

"Náš zájem o pozemek nemůžeme vyloučit, záleží na podmínkách výběrového řízení," řekl Machuta.

"Naše společnost prozatím zájem o tento prostor neprojevila," uvedl Rudolf Kargl ze společnosti Immorent ČR s tím, že firmě chybí informace o stavu areálu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů