Úterý, 16. dubna 2024

Infotherma 2008: Vytápění, úspory energie, alternativní zdroje

Patnáctý ročník mezinárodní topenářské výstavy Infotherma 2008 se uskuteční 14. až 17. ledna na ostravském výstavišti Černá louka.
Infotherma 2008: Vytápění, úspory energie, alternativní zdroje
Pořadatelem je agentura Inforpres, jejímuž řediteli Ing. Liboru Kostelnému jsme položili následující otázky.

Jaké změny a novinky mohou očekávat návštěvníci výstavy?

Výstava rozdělená do 70 samostatných kapitol pokrývá prakticky všechny obory vytápění, úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie. Ve vstupní expozici To nejlepší z roku 2007 soustředíme novinky nejen vystavovatelů, ale i výzkumných a vývojových pracovišť, projekčních ateliérů, odborných a vysokých škol a dalších institucí. Integrované poradenské středisko se změní na Diskusní a poradenský klub. Na nomenklaturu výstavy bude navazovat Videofórum - festival videoklipů, krátkých filmů, videoprezentací firem a reklamních spotů atd.

Hlavní část doprovodného odborného programu bude probíhat v kongresovém centru na výstavišti. Připravujeme mj. tiskovou konferenci, semináře a přednášky domácích a zahraničních odborníků. Ve čtvrtek 17. ledna se uskuteční již tradičně pro starosty obcí a měst, správce majetku a ostatní pracovníky veřejné správy seminář. Bude se na něm diskutovat mj. o změnách, které přinesla novela zákona o hospodaření s energií, dále o podmínkách čerpání finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí apod. Fórum nabídne účastníkům rovněž praktické poznatky, například jak mohou získat dotace ze státních fondů. Bude se zde hovořit o realizovaných projektech na využití sluneční energie a tepelných čerpadel, o provozu bioplynových stanic, energetickém využití komunálního odpadu v malých spalovnách a dalších tématech. Seminář se bude také věnovat podpoře a přípravě projektů v oblasti životního prostředí v Moravskoslezském kraji, úloze Krajské energetické agentury ve vztahu k obcím atd.

Nabídne Infotherma produkty nebo technologie, které povedou k nižší spotřebě energií?

Na výstavě se představí více než 300 domácích a zahraničních firem a organizací, které nabídnou technické novinky, které dovedou lépe využívat palivo, předávat je, dále nejnovější měřicí a regulační techniku, komplexní zateplovaní systémy, nové izolační materiály, principy nízkoenergetických a pasivních domů apod.

Podstatná část výstavy se bude věnovat i problematice alternativních zdrojů energie. Ne, že by tyto zdroje mohly podstatně ovlivnit vytápění, ale proto, že jejich uplatnění by mohlo být nejen ekologické, ale i ekonomické, zejména u lokálního vytápění.

Předpoklad, že biomasa, která v ČR představuje okolo 75 % možnosti obnovitelných zdrojů, se bude ve velkém uplatňovat v tepelných elektrárnách, je ale nereálná, poplatná ideologickým a politickým požadavkům.

Má biomasa větší šanci alespoň v lokálních topeništích?

Ano, ale jde o to, aby její získávání, zpracovávání, skladování a přeprava byly co nejméně energeticky a investičně náročné na ušlechtilá paliva. Současné dotační tituly mohou na první pohled vytvořit představu lákavé ekonomické výhodnosti. Neprovázanost jednotlivých dotací a absence státní energetické koncepce mohou do budoucna přivodit rozčarování nejednomu uživateli, který vsadil pouze na vytápění biomasou, aniž by měl garanci její trvalé dostupnosti za přijatelnou cenu.

Jiná situace je u producentů biomasy, majitelů lesů, dřevozpracujícího průmyslu apod. Zemědělství, které je rozhodujícím zdrojem biomasy, se naskýtá v současnosti velice lukrativní odbytiště na biopaliva pro pohon motorových vozidel. To podstatně ovlivní i cenu obilovin a olejnin, o nichž se uvažovalo pro spalování. Nelze očekávat, že zemědělství bude ochotno prodávat obilí na topení pod 2000 Kč za tunu. Rozšiřování ploch obilovin a olejnin může zároveň zvýšit produkci vedlejšího materiálu jako zdroje energetické biomasy. Měla by však být využívána především v zemědělských podnicích, nebo v jejich okolí, aby se přepravou a skladováním neztratil její "energetický efekt".

Váš kritický přístup k využívání obnovitelných zdrojů se tedy od loňska nezměnil?

Naopak. Domnívám se, že pro skutečně obnovitelné zdroje se blýská na lepší časy. Především v tom, že se věci pojmenovávají pravými jmény. Veřejně se říká, co je a není skutečným obnovitelným zdrojem za ekonomicky přijatelných podmínek a dohledné návratnosti. Podle toho jsou alespoň zčásti usměrňovány i některé dotační tituly. Hodně změn a narovnání podmínek by mělo nastat především v dotační politice mezi státy EU a stejně tak mezi resorty v ČR. Perspektivní a účelné by bylo takto získané peníze věnovat na výzkum a rozvoj tohoto oboru.

Mezi jednotlivými programy na podporu alternativních paliv neexistuje žádná koordinace?

Nejen to, někdy jako by scházel i zdravý rozum. Podstatou by přece měla být ochrana životního prostředí a ovzduší a zároveň využívání všech dostupných forem energie. Důsledky nejrůznějších kampaní však měly zcela obrácený dopad. Nyní například jsou "zásluhou" kvót a limitů "vyháněna" stáda skotu a ovcí z hor a podhůří a nastoupit by měla drahá a energeticky náročná technika, která by sklízela biomasu, převážela ji k vysušování a lisování a vyráběla z ní palivo. Energie v podobě mléka, masa a vlny, která se po staletí na horách a v podhůří produkovala, je určitě levnější a ekologičtější. Navíc se daleko lépe šetřila a udržovala krajina bez velkých nároků na čistou energii. Ovčí vlna se přitom ve světě mj. zpracovává i jako ideální přirozený izolační materiál, například při výstavbě nízkoenergetických domů.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů