Pátek, 29. března 2024

Vimperk obnoví za 20 milionů Kč zastaralou čistírnu odpadních vod

Vimperk obnoví za 20 milionů Kč zastaralou čistírnu odpadních vod

Vimperk (Prachaticko) - Osmitisícový Vimperk na Prachaticku opraví zastaralou čistírnu odpadních vod. Zařízení je v provozu 12 let a jeho technologie již kapacitně nestačí. Město obnova čistírny přijde na téměř 20 milionů korun. Práce skončí příští rok v srpnu, informovala ČTK mluvčí vodohospodářské společnosti 1. JVS Jitka Kramářová.

Peníze pomohou především s lepším strojním vybavením. Město chce, aby se na čistírnu mohli po její modernizaci napojit i dosud neodkanalizované části města, osada Hrabice i bývalý vojenský areál U Sloupu. "Dvanáct milionů korun je zajištěno z dotačního programu ministerstva zemědělství a z rozpočtu Jihočeského kraje. Město z vlastních prostředků hradí zbylých osm milionů korun," uvedl starosta Pavel Dvořák.

Stavbu čistíren a vodovodů letos Jihočeský kraj podpořil téměř 50 miliony Kč. Podělilo se o ně téměř 30 měst a obcí. S napojením na kanalizaci a čistírny je na tom kraj lépe než mnohé ostatní. Špinavou vodu může do veřejné sítě vypouštět podle statistiků skoro 84 procent lidí. Jižní Čechy zaostávají jen za Karlovarským krajem, Vysočinou a Jihomoravským krajem. Regionům dominuje Praha s 99 procenty.

Některá města a obce navíc v nejbližší době čekají rozsáhlé stavby a opravy kanalizací. Vše chtějí stihnout do konce roku 2010, kdy začnou platit nové směrnice EU zpřísňující podmínky pro nakládání s odpadními vodami. Města potřebné stamiliony nemají, spoléhají na půjčky nebo dotace z EU. Například Strakonice potřebují na modernizaci kanalizace 700 milionů Kč, v Písku asi půl miliardy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů