Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kam s biologickým odpadem?

Kam s biologickým odpadem?

Hranice/Přerov - Nosit odpad z kuchyně do vlastní kompostárny místo do popelnice, i taková možnost čeká v budoucnu některé hranické obyvatele. Zdejší radnice totiž hledá způsoby, jak snížit náklady na likvidaci komunálního odpadu, a domácí kompostárny jsou jedním z nich.

Několik desítek korun více zaplatí příští rok obyvatelé Přerova a Hranic za svoz komunálního odpadu. Důvodem je stále větší množství odpadu odváženého na skládku a s tím i rostoucí náklady na jeho likvidaci.

Vedení obou měst přitom přemýšlí, jak zabránit tomu, aby tyto náklady nadále rostly. Například v Hranicích budou příští rok stavět kompostárnu. Její vybudování přitom bylo v plánu už letos.

„Akci jsme přesunuli kvůli termínu podání žádosti o dotaci. Na přelomu letošního a příštího roku je totiž reálná možnost ji získat,“ uvedl Milan Vinkler, ředitel společnosti Ekoltes, která má na starosti odpadové hospodářství v Hranicích.

V kompostárně, která by měla být na podzim hotová, bude končit především biologický odpad vznikající při údržbě městské zeleně. „Zatím tento odpad míří na normální skládku, přičemž městu končí výjimka, která povolovala ukládání zeleného odpadu na běžnou skládku,“ vysvětlil Milan Vinkler.

Podle jeho slov činí ročně objem tohoto odpadu, který tvoří například posekaná tráva nebo odřezky stromů, až 400 tun. Hraničtí však chtějí jít ještě dále.

„Uvažujeme o individuálních kompostárnách, aby se snížil objem odpadů z domácností,“ informoval hranický starosta Miroslav Wildner (ODS).

Lidé, kteří žijí v rodinných domech by si tak mohli zakládat za finančního přispění města vlastní kompostárny, kam by ukládali například biologický odpad z kuchyní.

„Existuje na to dotační titul, který hradí až 85 procent nákladů,“ sdělila vedoucí odboru životního prostředí na hranické radnici Ivana Zaoralová.

Zatímco v Hranicích už spřádají velké v plány, v Přerově se teprve čeká na výsledky odborné studie, kterou si zdejší radnice nechala zpracovat.

„V současné době se dokončuje studie o nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Podle ní se pak budeme rozhodovat, co dále,“ řekl Pavel Juliš z odboru životního prostředí na přerovské radnici.

Jak dále uvedl, výsledkem bude zřejmě doporučení pro výstavbu kompostárny. „V našem městě je totiž velkým problémem likvidace odpadu vzniklého při údržbě městské zeleně. Nevíme, kam tak velké množství materiálu ukládat,“ uvedl Pavel Juliš.

Podle jeho slov bude muset Přerov zřejmě hledat možnosti, kam tento odpad vozit do doby, než bude mít vlastní kompostárnu. „Pokud budou mít Hranice kompostárnu postavenou dříve než my, je možné, že jej budeme vozit tam,“ dodal Juliš.


Martin Pjentak

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů