Pátek, 19. dubna 2024

Hippeastrum: Okouzlující triumf přírody

Hippeastrum: Okouzlující triumf přírody
Nepřehlédnutelný a dokonalý tak, že máte chuť se přesvědčit, zda je tento květ skutečně živý. Hvězdník (Hippeastrum) se v posledních letech stal velmi vyhledávanou řezanou květinou, se kterou se nejčastěji setkáváme právě v období okolo Vánoc. Věděli jste, že jako pokojovou hlíznatou rostlinu jej pěstovaly už naše babičky?

Hippeastrum: okouzkující krása

Hvězdník nebo také Amarylis (Hippeastrum) přitahuje pozornost úchvatnými sametovými květy. Na silném, dutém stonku jich může být od dvou do pěti. Dávno jsou pryč doby, kdy se pěstovala pouze jediná barevná varianta – červená, ta ji k využití květiny k Vánocům přímo předurčovala. Dnes se na trhu setkáváme s bílými, oranžovými, lososovými, nachovými i dvoubarevnými odrůdami. V průběhu let se také podstatně rozšířil sortiment o různé malokvěté, jednoduché a plnokvěté odrůdy.
V roce 1840 byla první hlíza hvězdníku přivezena do Evropy z Chile. V karibské oblasti, v Jižní a Střední Americe se této květiny vyskytuje mnoho odrůd. V 19. století by si nikdo nepomyslel, že tato mohutná květina vyrůstající z neméně mohutné hlízy se jednou stane velmi oblíbenou řezanou květinou.

Hlíza vás dokáže překvapit

Základem Hvězdníku jsou hlízy, ze kterých v průběhu zimy při vhodných podmínkách začíná rašit mohutný květní stvol, který později následují dlouhé, kožovité, řemenovité listy. V době násady květů vydatněji zaléváme, ale substrát nesmí být přemokřelý, aby hlíza nezačala zahnívat. Pravidleně přihnojujeme.
Hvězdník kvete od ledna do dubna a květy na rostlině vydrží i řadu týdnů. Nejlépe mu vyhovuje mírně chaldnější prostředí, což prodlužuje i trvanlivost květů.
Po odkvětu stvol zastřihneme až u cibule. Olistěnou rostlinu pěstujeme na světlém místě. Začátkem léta zálivku omezujeme, necháme hlízu zatáhnout a listy zaschnout. Přes léto rostlině dopřáváme odpočinek na chladnějším a tmavším místě s mírnou zálivkou. Doba odpočinku ve vhodných podmínkách je základní podmínkou pravidelného květenství. Pozor! Cibule Hvězdníku jsou jedovaté. Po požití vyvolává malátnost a zvracení.
Hvězdník můžeme množit postranními cibulkami, které starší rostliny vytvářejí. Květou až silnější hlízy.

Snímky Holandská květinová kancelář

http://www.trendybydleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů