Čtvrtek, 25. dubna 2024

Špinavé ovzduší vloni zabilo až dvanáct tisíc Čechů

Špinavé ovzduší vloni zabilo až dvanáct tisíc Čechů

Drobné částice prachu, které se dostávají do ovzduší z kamen v domácnostech, výfuků aut nebo z továrních komínů, mají na svědomí tisíce lidských životů. Podle zprávy ministerstva životního prostředí, kterou ve středu projednává vláda, kvůli znečištěnému ovzduší zemřelo v loňském roce podle kvalifikovaného odhadu od 1,7 tisíc až do 12,4 tisíc osob. "Podle současných znalostí se prach o velikosti deset mikrometrů podílí v České republice na úmrtnosti populace z pěti až třinácti procent," uvádí se ve zprávě, kterou má Aktuálně.cz k dispozici. V roce 2006 přitom zemřelo 104,4 tisíc obyvatel.

Nejhorší situace je přitom v průmyslově zatížené oblasti Ostravska-Karvinska, kde stanice Českého hydrometeorologického ústavu v posledních letech měří nejvyšší koncentrace jemného prachu a dalších škodlvin včetně karcinogenních látek.

Pětkrát více zánětů průdušek

Z ministerské zprávy vyplývá, že děti, které žijí na Ostravsku nebo v podobně špinavých oblastech, trpí až pětkrát častěji záněty průdušek a dalšími dýchacími chorobami než jejich vrstevníci v regionech s čistším ovzduším. Za posledních deset let navíc kvůli špinavému ovzduší neobvykle přibylo dětí s alergiemi. "V porovnání s rokem 1996 se v roce 2001 počet dětských alergiků zvýšil o polovinu. V roce 2006 byl zjištěn obdobně vysoký nárůst. Počet alergií roste ve všech věkových skupinách dětí od předškolních po dospívající," uvádí se v poslední zprávě o stavu životního prostředí v loňském roce, kterou projednala vláda už v říjnu.

Do ordinací v roce 2006 přišla třetina dětí s alergickými chorobami. "Přes polovinu onemocnění tvoří respirační alergie," upozorňuje zpráva, kterou na základě údajů Státního zdravotního ústavu a dalších institucí zpracovala informační agentura životního prostředí CENIA.

Zvyšuje se riziko rakoviny

V oblastech s vysokými exhalacemi přibývá i počet nádorových onemocnění. Dokument konstatuje, že ve větších městech jde přibližně o dva případy na deset tisíc obyvatel. Větší riziko je v místech s rozvinutým průmyslem, teoreticky tam může onemocnět až deset lidí na deset tisíc obyvatel.

Dvě třetiny lidí ve špinavém vzduchu

Zpráva o životním prostředí v roce 2006 konstatuje, že znečištěné ovzduší dýchá většina obyvatel republiky, a to nejen ve městech, ale též na venkově. Ministr Martin Bursík varoval, že se životní prostředí v Česku přestalo v posledních letech zlepšovat, v některých ukazatelích dokonce nabral příznivý trend z počátku 90. let opačný směr. "Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší představují 29 procent území České republiky, žije zde však více než 60 procent obyvatel," uvádí se v poslední ekologické zprávě.


Zdroj: Aktuálně.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů