Pátek, 29. března 2024

Pro lepší třídění odpadů

Pro lepší třídění odpadů

JIŽNÍ ČECHY - Soutěž obcí a měst Jihočeského kraje v třídění odpadů, která se konala v rámci celokrajské informační odpadové kampaně, zná vítěze jednotlivých kategorií.

Zapojilo se do ní 484 obcí a měst z Jihočeského kraje. Cílem kampaně zlepšit zatím ne dobré postavení třídění odpadů v tomto regionu.

V hlavní kategorii měst s více než sedmi tisíci obyvateli získalo prvenství město Sezimovo Ústí. Na dalších místech pak skončily Milevsko a Strakonice. V kategorii měst a obcí s počtem obyvatel dva až sedm tisíc bylo nejúspěšnější město Blatná. Druhé místo obsadily Netolice, třetí místo patří Plané nad Lužnicí. V kategorii obcí s počtem obyvatel od pěti set do dvou tisíc zvítězila obec Opařany z okresu Tábor. Druhé skončilo Záhoří z okresu Písek, třetí Dolní Třebonín z okresu Český Krumlov. Mezi obcemi do 499 obyvatel získaly prvenství Cerhonice z okresu Písek, druhé místo patří obci Minice z téhož okresu a na třetím místě skončila obec Šumavské Hoštice z okresu Prachatice. Vítězné obce i města získaly šek na 25 tisíc korun.

Jak uvedla Pavla Pravdová z obalové společnosti EKO-KOM, v současné době je Jihočeský kraj mezi čtrnácti kraji v ČR na devátém místě ve výtěžnosti sběru využitelných složek komunálních odpadů a kampaň má přispět k postupnému zlepšení. Cílem bylo zvýšit zájem lidí o třídění odpadů a rovněž zvýšit počet obyvatel kraje, kteří odpady soustavně třídí, zejména aktivních občanů středního věku. Tedy skupiny, která podle průzkumu v kraji třídí odpady nejméně. Důraz byl přitom kladen na smysluplnost a užitečnost třídění.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů