Úterý, 16. dubna 2024

CO2 v ovzduší rapidně přibývá. Důkaz? Polární mraky

CO2 v ovzduší rapidně přibývá. Důkaz? Polární mraky

San Francisco - Mraky, které v létě zářívají na noční polární obloze, jsou v posledních letech stále jasnější a častější.

Pravděpodobným viníkem této skutečnosti jsou klimatické změny. Informuje o tom National Geographic s odvoláním na data ze satelitu NASA, který se zabývá atmosferickou fyzikou ledu v mezosféře.

Světélkující polárními mezosferickými mraky se podle těchto dat sbíraných po dvě sezóny, v oblastech objevují každý den, jsou rozprostřenější a začínají se tvořit i v nižších zeměpisných šířkách.

Jsou složeny z ledových částeček vzniklých z vodní páry, která kondenzuje na kosmickém prachu. Nacházejí se v mezosféře, tedy až 80 kilometrů nad zemským povrchem. Tam je vzduch asi tisíckrát sušší než na Sahaře a teplota může klesnout až na -148°C, což jsou ideální podmínky  pro tvorbu těchto mraků.

Proč mraky v poslední době vznikají v hojnějším počtu? Pravděpodobným vysvětlením je, že v této horní části atmosféry teplota klesla kvůli přibývání oxidu uhličitého v ovzduší. Zatímco v nižších polohách působí CO2 jako lapač tepla, mezosféru naopak ochlazuje.

James Russell, hlavní výzkumník z týmu zpracovávajícímu data ze zmíněného satelitu, pro National Geographic uvedl, že světélkující mraky mají pro hodnoty CO2 v ovzduší obdobnou funkci jako důlní kanárci při detekci jedovatých plynů.

Roční emise skleníkového plynu přitom narostly od roku 1990 o dvacet procent.

Ačkoliv je vysvětlení pomocí oxidu uhličitého pouze prozatímní, Russel podotýká, že teď neexistují hodnověrné důvody, proč by tomu mělo být jinak.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů