Úterý, 23. dubna 2024

Temelín má na další tři roky certifikát ekologické bezpečnosti

Temelín má na další tři roky certifikát ekologické bezpečnosti

Temelín (Českobudějovicko) 14. prosince (ČTK) - Temelín získal na další tři roky certifikát ekologické bezpečnosti. Auditoři z firmy Det Norske Veritas (DNV), kteří systém ochrany životního prostředí prověřovali, potvrdili, že jihočeská jaderná elektrárna splňuje předepsané mezinárodní normy. Informoval o tom její mluvčí Marek Sviták.

"Během recertifikačního auditu prováděného v elektrárně Temelín jsme ověřili shodu zavedeného systému s normou ISO 14001," uvedla vedoucí pětičlenné auditorské skupiny DNV Michaela Zuntová.

Certifikát Temelín získal v listopadu 2004. Poté musela elektrárna při ročních kontrolách potvrdit, že pravidla dodržuje. Další obhajoba průkazu čeká největšího tuzemského výrobce elektřiny v roce 2010. Stejné osvědčení smí od roku 2001 používat i druhá česká jaderná elektrárna Dukovany.

"Získáním certifikátu naše aktivity v oblasti ochrany životního prostředí nekončí. Naopak certifikát nás zavazuje k neustálému zlepšování ochrany životního prostředí a ke snižování rizik v této oblasti," uvedl ředitel temelínské elektrárny Miloš Štěpanovský.

Temelín s výkonem 2000 megawattů pokrývá plných 15 procent celoroční domácí spotřeby. Spolu s Dukovany s výkonem 1760 megawattů se v obou zařízeních vyrábí asi 31 procent veškeré elektřiny v Česku. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000.

Elektrárna je trnem v oku ekologických aktivistů. Její výstavbu, uvádění do provozu i fungování provázely a provázejí protesty českých a rakouských odpůrců atomové energie. Nejviditelnější formou se staly blokády hraničních přechodů.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů