Pátek, 29. března 2024

AQUA-THERM Praha :-( novinek v OZE jen poskrovnu

14. ročník mezinárodního odborného veletrhu vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky proběhl ve druhé polovině listopadu v Praze.

AQUA-THERM Praha :-( novinek v OZE jen poskrovnu

V podrobnější nomenklatuře veletrhu byly jmenovitě uvedeny i některé obory a technologie, využívající obnovitelných energetických surovin a zdrojů.


Už z titulku vyplývá, že naše redakce podle svého zaměření hledala s malým efektem nějaké podnětné exponáty, které by obohatily náš trh v oblasti OZE.

Na úvod však jedna pozitivní zpráva tu je: Aquatherm navštívil letos za uplynulých 14. ročníků půlmiliontý návštěvník. Aby ne, když veletrhu každý rok dělají reklamu rostoucí ceny energií!

Zlaté medaile a čestná uznání pro „klasiku“

Ten stagnující trend se projevil také při udělení cen. Zlaté ceny obdržely KORADO, a.s. za designová otopná tělesa KORATHERM,  SOKRA, s.r.o. za kompaktní absorpční stroj pro chlazení a vytápění s chladící věží, model BCT 70 a   Vaillant Group Czech s.r.o. za agregát auroCOMPACT VSC S 196/2-C 200.

Čestné uznání získaly BELIMO CZ - Ing. Ivar Mentzl za servopohony  CM 24, CM230, CM24-SR,  Brilon CZ s.r.o.za spalinový systém DN60 až DN315 pro montáž a inst. systém. komínů , GRUNDFOS s.r.o. otáčkově regulované oběhové čerpadlo ALPHA2 25-40 pro otopné systémy a pro cirkulaci teplé vody, Instaplast Praha, a.s. za plnonoplošné aplikované kapilární rohože Infraclima, Master therm CZ s.r.o. za tepelné čerpadlo vzduch/voda "BOXAIR" - venkovní kompakt a PRODILISTE INTERNATIONAL CZ s.r.o. za Modul AQUALEA, GEOTHERMIE CONFORT.

Čestné uznání  bylo uděleno firmě KOVO NOVÁK a majiteli Janu Novákovi za malou granulační linku MGL 200 ( zmínka dále v článku).

Přesto bylo z čeho vybírat. Výraznějšího naplnění co do počtu expozic a exponátů se dočkaly tepelné solární systémy a tepelná čerpadla, minimálně byla zastoupena fotovoltaika, standardní počet přibližně desítky vystavovatelů nabízel kotle na spalování biomasy, čtyři stánky nabízely různé formy biopaliv.  Zcela nenaplněny zůstaly obory kogenerace,  malé vodní a větrné elektrárny.

Čínská výzva

Zatímco zahraniční výrobci byli převážně zastupováni svými českými zástupci nebo jinými organizačními složkami, výrazná byla účast více než desítky čínských vystavovatelů, nabízejících především „drobnosti“ tepelné, vodní a sanitární instalace, ventily a fitinky a jen minimálně byly vystavovány ucelené instalace, například sestavy sprch a koupelen. Jsem zvědav, jaké reference o veletrhu přivezli do své obrovské země s neméně obrovským technologickým a lidským potenciálem jak se to projeví v jejich další účasti. Nebyl bych překvapen, kdyby za pouhý rok přijely čínské firmy s komplexnější nabídkou. Čína totiž nabízí světu například širokou výkonovou paletu malých větrných elektráren a je známé, že jsou konstrukčně i cenově přinejmenším konkurenceschopné dalším producentům. Vždyť i naši výrobci v řadě případů dovážejí z Číny velmi kvalitní komponenty (permanentní magnety) pro větrné elektrárny nebo už i tisíce metrů  čtverečních solárních systémů. Aby nedošlo k mýlce, neberu to jako „čínské nebezpečí“, ale spíš jako „čínskou výzvu“  našim výrobcům a dodavatelům, aby se probudili i v dosud málo zastoupených oborech nejen na Aqua-thermu. 

Veletržní mozaika

Veletrhem jsme s blokem a fotoaparátem procházeli se snahou nalézt a  postihnout právě nabídku v oborech alternativních a obnovitelných energetických zdrojů, zejména najít novinky, ať už nás k nim nasměrovalo veletržní ocenění, nebo vlastní pohled na inovativnost produktu nebo jeho novost v rámci veletrhu. První kroky vedly ke stánku s oceněným exponátem. Malá rodinná firma KOVO NOVÁK z Citonic na Znojemsku představila malou granulační linku MGL 200, která získala Zvláštní čestné uznání veletrhu Aqua-therm. Majitel firmy, Jan Novák, odpověděl touto linkou na dotazy a zájem těch, kteří by rádi topili peletami z biomasy, ale odrazuje je jejich dostupnost a vysoké ceny při nepodpoře celého systému v Česku a přitom mají zdroj vhodného odpadního biomateriálu, například pilin, který by bylo možné po zpracování na pelety ve speciálních topeništích spalovat.  

Linka sestává ze zásobníku materiálu, který je dávkovacím šnekem s unikátně, ale jednoduše řešeným dávkovacím zařízením posouván do prostoru zvlhčování, za nímž následuje vlastní granulátor a třídička pelet kombinovaná s chladičem granulí. Konstrukce je stavebnicová a umožňuje variabilní uspořádání podle prostorových možností zákazníka. Zařízení může zpracovávat kromě běžného odpadu dřevařské výroby – pilin, také drť ze slámy, z kůry nebo z cíleně pěstovaných energetických plodin, které je třeba před granulací drtit nebo šrotovat, případně na sítech přetřídit. Vzhledem k charakteru tohoto materiálu jde o technologicky i energeticky poměrně nenáročný proces.  Produktem jsou v obou případech topné granule (peletky) s průměrem  6 nebo 8 milimetrů.

Unikátní součástí linky je také malý granulační lis s matricí a  přítlačnými rolnami ze speciální otěruvzdorné oceli. Granulátor je integrován s pohonem a převodovkou do samostatné jednotky. Výkon granulátoru je rozhodující pro výkon i energetickou náročnost celého zařízení. Při testování, které provedl Výzkumný ústav zemědělské techniky bylo ověřeno lisování pilin se vstupní vlhkostí 11 % matricí s průměrem otvorů 6 mm. Během dvouhodinového testu bylo vyrobeno 108 kg granulí. Celkový energetický příkon linky činí 8,85 kW (z toho samotný granulátor spotřebuje 5,5 kW). Cena kompletní linky (bez DPH) je pod hranicí 180 tis. Kč.

Zařízení už letos získalo ocenění na zemědělských výstavách v Nitře a Českých Budějovicích. Bude zajímavé, jaký bude o zařízení reálný zájem (a pak i zkušenosti) těch, kteří vznik této linky svými přáními inspirovali.

To, že rezervy ve využívání energie lze nalézt i na začátku třetího tisíciletí pouhou aplikací základních fyzikálních poznatků na úrovni fyziky základní školy, ukázal v expozici firmy Regulus mnohými nedůvěřivě, jinými nechápavě ale se zájmem prohlížený  exponát – akumulační nádrž Latento se změnou skupenství. Možná trochu nešťastná formulace z titulní stránky informačního prospektu trochu zatemňuje, že skupenství mění vosková náplň akumulační nádrže. A jak je (tedy: mělo by být) z fyziky známo, samotná změna skupenství je provázena i příjmem či výdejem tepla při konstantní teplotě hmoty, která změnou skupenství právě prochází. Při ukládání tepla do voskové náplně je tepelná energie spotřebovávána ke přeměně vosku („roztavení“) do kapaného skupenství. Toto skupenské teplo je pak odebíráno do vody, procházející nádrží trubkami některého z výměníků, přičemž vosk přechází do skupenství pevného. Primární teplo ukládané do taveného vosku může pocházet – podle způsobu zapojení  - například ze solárního ohřevu, z topení nebo jiného zdroje tepla.  

Firma ATMOS – Jaroslav Cankař a syn z Bělé pod Bezdězem je se svým stánkem stálicí a takřka už nezbytným inventářem výstav a veletrhů, věnujících se topení a využívání alternativních paliv, a to u nás i v zahraničí. V letošní expozici na veletrhu Aqua-therm byla představena novinka – hořák na alternativní pelety ATMOS A70 Petro. Inovací je otočný ocelový obal spalovacího prostoru, kde při intervalovém pootočení vždy dojde k samočinnému převrstvení hořícího materiálu, čímž dochází k lepšímu a čistějšímu spalování paliva asi jako při prohrábnutí ohniště při spalování spadaného listí na zahrádce. Lepší poměry  při spalování vede k dokonalému spálení biomasy a k zamezení spékání popela. Hořák byl na výstavě představen jako přídavné zařízení s kotlem D45P. Hořák umí podle svého konstruktéra Jana Petra dobře spalovat vedle základního paliva, klasických bílých pelet z pilin, také netradiční pelety z řepkové slámy, makoviny, cukrovarnických řízků nebo rašeliny nebo i jejich kombinací.

Závěrem

Příští rok se setkáme s nejvyššími cenami elektřiny, plynu, benzínu, nafty, vodného a stočného, připlatíme u doktora, pekaře, řezníka a  zelináře. Musíme začít více šetřit nejen my, ale celá Evropa. Musíme hledat levnější energie, úspornější a výkonnější technologii. Z tohoto pohledu věříme, že příští veletrhy toho nabídnou mnohem více.

Zdeněk Kučera, Břetislav Koč

Zdroj: Alternativní energie - www.alen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů