Pátek, 29. března 2024

Skupina ČEZ vyhrála tendr ve Stříbře na větrný park o výkonu 26 MW

Skupina ČEZ vyhrála tendr ve Stříbře na větrný park o výkonu 26 MW

Skupina ČEZ již získala souhlasy obcí na výstavbu čtyř desítek větrníků

Praha, 19. prosince 2007 – Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje zvítězila v tendru na výstavbu větrného parku u obce Stříbro na Tachovsku. Během čtyř let by zde mělo vyrůst 13 větrných elektráren s celkovým instalovaným výkonem 26 MW. V současnosti již má společnost ČEZ Obnovitelné zdroje souhlasy pro výstavbu čtyř desítek větrných elektráren.

„Lokalita u Stříbra je z hlediska technických i větrných parametrů pro výstavbu parku velmi vhodná. Při standardní délce dalších kroků by zde mohlo již na začátku roku 2012 stát 13 větrných elektráren, každá s instalovaným výkonem 2 MW,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje. „Naším cílem je během dvou až tří let postavit v ČR větrné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem přes 100 MW,“ dodal.

„Vybrali jsme ČEZ coby silného a spolehlivého partnera, který garantuje své závazky. Díky realizaci projektu získá obec do rozpočtu během životnosti elektráren několik desítek milionů korun,“ řekl Miroslav Nenutil, starosta města Stříbra.

Dalším krokem v rámci projektu větrného parku u Stříbra bude seznámení veřejnosti s projektem a podpis smlouvy o spolupráci.  Následovat bude roční měření větrného potenciálu a  zpracování EIA (Enviroment Impact Assassment, Studie posouzení vlivu stavby na životní prostředí), která zohlední všechny aspekty budoucí stavby, jako je například hlučnost provozu či vliv na živou přírodu. Poslední krokem je získání stavebního povolení, které je vázáno právě na schválení EIA. Celý tento proces může trvat zhruba 48 měsíců.  

Ivo Měšťánek
manažer komunikace ČEZ

Roční výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ v roce 2006 představovala 1976 GWh (v tomto čísle nejsou zahrnuty přečerpávací vodní elektrárny). Základem obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ jsou nyní vodní elektrárny. Hlavní rozvojové aktivity budou probíhat zejména v oblasti využívání větrné energie, biomasy a bioplynu. Právě biomasa zaznamenala v loňském roce největší procentní nárůst a to o téměř 200 procent.

Skupina ČEZ, coby největší domácí výrobce elektřiny plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních  kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět v roce 2010 celkem 8 % energie z obnovitelných zdrojů. To by představovalo oproti současnému stavu takřka dvojnásobný nárůst. 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů