Čtvrtek, 28. března 2024

Ostopovice u Brna chtějí výrazně snížit množství odpadu

Ostopovice u Brna chtějí výrazně snížit množství odpadu

Ostopovice na Brněnsku chtějí snížit do roku 2010 množství komunálního odpadu v popelnicích o polovinu. Tamní zastupitelé v pondělí schválili recyklační plán, který je návodem k tomu, jak účelněji nakládat s odpadem. Ekologové jej považují za unikátní. Pokud radnice začne plán naplňovat, zařadí se Ostopovice v Česku k nejlépe recyklujícím obcím, řekl dnes ČTK Tomáš Přikryl z Hnutí Duha.

Plán Ostopovic zahrnuje 15 kroků, a to například od výstavby obecní kompostárny a rozšíření sběrného dvora až po rozdávání krabiček na svačiny prvňáčkům, kteří by již neměli každý den plnit koše ve škole igelitovými pytlíky.

Radnice chce v první řadě, aby se platily spravedlivé poplatky za odpad. V obci budou zrušeny popelnice. Nahradí je igelitové pytle s čárovými kódy. Úředníci tak budou přesně vědět, kolik odpadu každá rodina vyprodukuje. Vedení obce nabídne veřejnosti levně k pronájmu kompostéry, v nichž bude možné část domácího odpadu bez problémů zlikvidovat.

"Chceme vyzvat maminky, aby se vrátily od jednorázových papírových plen k textilním. Chtěli bychom je rozdávat našim novým občánkům," uvedla starostka obce Zuzana Benešová.

Míra recyklace odpadků v Česku se pohybuje okolo 20 procent, zatímco v Německu a Rakousku se pohybuje už okolo 50 procent. Příčinou dosud nedobré situace v republice jsou podle ekologů špatné recyklační služby; například nedostatek popelnic a také kontejnerů na tříděný odpad.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů