Úterý, 23. dubna 2024

Automobilky rozzlobil Brusel

Automobilky rozzlobil Brusel
Nová auta by v Česku mohla být už brzo v průměru o 1300 eur (asi 35 tisíc korun) dražší než nyní. Prodražit je může zákon, který včera navrhl Brusel.

Evropská komise totiž chce přinutit automobilky ke snížení emisí u nových aut. Pokud prý nesníží emise CO2 z motorů svých vozů na 130 gramů na kilometr už v roce 2012, budou platit vysoké pokuty.

A i když se výrazné technologické zásahy promítnou právě do ceny aut, pro zákazníky to prý bude výhodné. Podle komise totiž ušetří po dobu životnosti vozu v průměru kolem 2700 eur (71 tisíc korun) na benzinu. "Zelenější" auta totiž mají nižší spotřebu.

Brusel včerejším návrhem naprosto rozhořčil hlavně německou vládu i tamní výrobce. Právě těch by se plánované opatření dotklo nejvíc. Výrobci velkých aut, jako je Volkswagen nebo Mercedes, totiž mají snížit emise víc než firmy, které vyrábějí malé vozy - tedy například Fiat nebo Renault. "Návrh nemá co dělat s ochranou klimatu. Jen zvýhodní italské a francouzské výrobce," prohlásil německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel.

Návrh má platit pro všechna nová auta, která se prodají v Evropě. Nezáleží tedy na tom, zda se zde vyrobí nebo dovezou. Limit emisí bude pro každou automobilku jiný, protože se má vypočítávat podle průměrné hmotnosti všech typů jejich aut. Větší a těžší auta tak budou moci vypouštět více emisí než malé vozy.

Automobilky to ale neuklidnilo. Protestuje i největší český výrobce Škoda Auto. Emise z jeho aut jsou nyní 149 gramů na kilometr, ale podle návrhu by se vypočítával průměr za celý Volkswagen.

"Přijde nám to jako politické gesto. Ten návrh není podložený žádnou studií," říká personální šéf Škodovky Martin Jahn. "Ne každý si chce kupovat malé vozy, do kterých se s rodinou nevejde," vysvětluje. Jahn dokonce v únoru pohrozil, že pokud bude tato "nerealistická legislativa" platit, Škoda Auto přesune výrobu na východ. Pak ale svůj výrok odvolal.

Výrobcům nejvíc vadí vysoké pokuty za překročení limitů CO2. Neuklidnilo je ani to, že by se zaváděly postupně. V roce 2012 by museli platit 20 eur za každý gram CO2 nad limit, a to za každý prodaný vůz. Další rok by to bylo už 35 eur, pak 60 eur a v roce 2015 dokonce 95 eur za každý gram CO2 navíc. Pokuty pro největší výrobce by se tak mohly počítat ve stamilionech eur.

"Úroveň pokut je naprosto nepřijatelná. Je až stokrát větší, než co platí jiné průmyslové sektory," říká Ivan Hodač, generální tajemník Sdružení evropských automobilek ACEA. "Není důvod, aby se s automobilovým průmyslem zacházelo jinak. Je to směšné," dodává. Komise ale tvrdí, že vysoké pokuty jsou potřeba. Automobilky totiž nesnižují emise tak rychle, jak se samy zavázaly. A celkové znečištění z aut prý neustále stoupá.

Velké podniky odmítají i možnost podělit se o emise s výrobci malých vozů. I to chce komise umožnit. Automobilky prý mohou uzavřít dohodu s výrobcem, který splňuje limity, a zaplatit za to, že se jejich emise budou počítat dohromady. To ale opět vadí zejména německým výrobcům, kteří by museli platit třeba svým francouzským a italským konkurentům.

Potíže může mít i firma Hyundai, která má v Česku pobočku. "Evropská výroba emise splňuje, ale u dovážených vozů by to mohlo být komplikovanější," říká její šéf vnějších vztahů Petr Vaněk.

Automobilky věří, že zákon ještě zvrátí. Nyní jej totiž musí schválit členské státy EU a Evropský parlament.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů