Úterý, 23. dubna 2024

Do center některých německých měst jen s ekologickou nálepkou

Do center některých německých měst jen s ekologickou nálepkou

Na novou povinnost si budou muset od Nového roku zvykat řidiči, kteří se vydají s automobilem do některých německých měst. Hned od počátku roku budou muset mít na čelním skle vozidla nalepenu ekologickou známku, pokud vjedou do příslušných zón ochrany životního prostředí v centrálních částech Berlína, Kolína nad Rýnem a Hannoveru. Další města se chystají obdobné opatření zavést v průběhu roku.

Jednotlivé zóny budou označeny dopravní tabulí se značkou zákazu vjezdu a nápisem Umwelt ZONE. Osvědčení o "ekologické způsobilosti" vozidla lze získat na základě předložení technického průkazu vozidla na příslušném správním úřadě města nebo za poplatek 5,50 eur (přes 140 korun) u stanic technické kontroly a měření emisí, tedy v místech označených zkratkami DEKRA a TÜV (obdoba STK) a v autorizovaných autoservisech.

Hlavně řidičům ze zahraničí se nabízí možnost koupit si nálepku přes internet na stránkách www.umwelt-plakette.de. Stránky jsou sice ve 13 jazycích, ale čeština mezi nimi chybí. Žadatel zároveň musí na příslušnou adresu nebo fax zaslat kopii technického průkazu vozidla.

Cena plakety včetně vyřízení pak činí 29,90 eur (auta registrovaná v Německu zaplatí zhruba třetinu). Za porušení zákazu vjezdu do chráněné zóny města bez příslušného povolení hrozí řidičům pokuta, například v Berlíně 40 eur. Známka není časově omezená, ani vázaná na některé konkrétní město. Platí tedy pro celou zemi.

Červenou, žlutou nebo zelenou nálepku získá většina žadatelů, problémy však mohou mít například majitelé trabantů, starších naftových automobilů a veteránů, pokud jezdí bez katalyzátorů. Opatření má pomoci regulovat množství takzvaného jemného prachu v ovzduší a nesouvisí se snahami německé vlády omezit zatížení ovzduší skleníkovým plynem CO2.

Německá města chystající zřízení zón ochrany ovzduší s povinností opatřit automobily příslušnou nálepkou:

- od 1.1. 2008 Berlín, Hannover, Kolín nad Rýnem

- od 1.3. 2008 Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen

- od 1.7. 2008 Bochum

- od 1.10. 2008 Mnichov

- během roku (zatím bez pevně stanoveného data) Augsburg, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Mühlacker, Pforzheim, Reutlingen, Řezno (Regensburg)

- od 1.1.2009 Norimberk, Herrenberg

- od 1.1.2010 Freiburg

- v roce 2010 Frankfurt nad Mohanem

- výhledově také Braunschweig, Darmstadt, Drážďany, Heidelberg, Karlsruhe, Lipsko, Magdeburg, Neu-Ulm, Pleidelsheim, Ulm; možná Postupim, Chotěbuz či Frankfurt nad Odrou

- města v Porúří (Dortmund, Düsseldorf, Essen, Duisburg) uvažují o zřízení jednotné zóny ochrany ovzduší pro celou oblast.

Zdeněk Polák

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů