Úterý, 19. března 2024

Vodáci se sešli na Lužnici při tradiční vánoční plavbě

Vodáci se sešli na Lužnici při tradiční vánoční plavbě
Suchdol nad Lužnicí (Jindřichohradecko) - Ani teplota mírně pod bodem mrazu a místy zamrzající řeka neodradila desítky vodáků a milovníků Lužnice z celých Čech od tradiční vánoční jízdy. Do vodácké základny v Suchdole nad Lužnicí jich v úterý dopoledne dorazily zhruba dvě stovky.

Před vyplutím asi 45 lodí otočil předseda suchdolského vodáckého klubu Stanislav Prášil klíčem ve vodách Lužnice a symbolicky ji tak zamkl na poslední západ. Akce se zde konala již poosmadvacáté. Na řeku se vydala asi polovina účastníků, ostatní šli pěšky. Čekala na ně osmikilometrová trasa k obávanému jezu Pilař poblíž Majdaleny.

"Jelo se dobře, hlavní proud byl průjezdný a kry jen u břehů. Žádná komplikace nebyla, do půlky trasy se zvrhly jen dvě lodě," řekl ČTK místopředseda místního vodáckého klubu Jan Wipplinger.

Všechny posádky se na plavbu vybavily dostatečnou zásobou "proviantu" a náhradního oblečení. Nechyběli ani vodáci, kteří jízdu pojali opravdu vánočně -- místo ušanek jejich hlavy zdobily "santaklausovské" čepice. Úsek do Majdaleny jeli vodáci zhruba tři hodiny, v polovině cesty se zastavili u ohníčku.

"Jel jsem řeku poprvé, atmosféra baly úžasná. Počasí krásné, klid, mírně nasněženo, prostě romantika. Rozhodně to příští rok zopakuji, stojí to za to," pochvaloval si jednatřicetiletý Jan Janouš z Berouna, který přijel spolu s kamarády. Lužnice patří mezi jeho oblíbené řeky, i když je spíše klidnou, pomalu tekoucí.

Vánoční jízda byla zpočátku jen oddílovou akcí suchdolských vodáků, kteří mají rádi řeku a nechtělo se jim o svátcích sedět doma. Její věhlas ale brzy přesáhl hranice kraje a vždy 25. prosince přijíždějí k mostu u Klikova i lidé z Prahy, Brna a dalších míst v republice. Letos třeba dorazili nadšenci až ze severní Moravy.

Další setkání si naplánovali skalní vodáci v Suchdole nad Lužnicí 16. února na vodáckém plese a o měsíc později, koncem března, se sjedou při tradičním odemykání řeky pro příští vodáckou sezonu.

Lužnice, která je důležitým zdrojem vody pro třeboňské rybníky, je nejvýznamnějším pravostranným přítokem Vltavy v jižních Čechách. Pramení v rakouské části Novohradských hor a do Vltavy se vlévá u Týna nad Vltavou. Vodáci začínají plavbu většinou v Suchdole nad Lužnicí a končit ji mohou až u ústí do Vltavy.

Jan Běhavý

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů