Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Půda je živoucí kůží naší planety, usazeniny na dně oceánů jejím kalendářem, ukazujícím události před stamiliony let. To jsou některá z témat, která chtějí odborníci přiblížit veřejnosti v následujících dvanácti měsících. Začíná totiž Mezinárodní rok planety Země – celosvětová akce, vyhlášená Organizací spojených národů.
Během příštího roku proběhne v Česku například putovní výstava „Planeta Země mocná i zranitelná“. Zaměří se na různá geologicko-geografická prostředí (velehory, polární oblasti, pouště, oceán, hlubinnou stavbu Země) a na jejich implikace pro vývoj života. Výstava začne 11. února v Praze v Akademii věd ČR a během roku „procestuje“ celou republiku.

Veškeré své odpadky v uplynulém roce uschovával Kaliforňan Ari Derfel. Experimentem chtěl původně jen zmapovat své spotřebitelské zvyky, ale nakonec tak podle místního tisku poukázal na škodlivý dopad konzumu na životní prostředí.
Od ledna tento pětatřicetiletý podnikatel v potravinářství nashromáždil sám ve svém domě téměř tři kubické metry odpadků. "Když něco vyhodíme pryč, co vlastně znamená to pryč? Nic takového jako 'pryč' neexistuje," upozornil na ohromné množství odpadu, které se denně tvoří ve světě. Derfelovo obydlí nesmrdí po hnijícím jídle a kolem není jiný hmyz, než jaký u domů obvykle bývá, poznamenal list The San Francisco Chronicle. Odpadky jsou uloženy v pytlích a uzavíratelných popelnicích a odpadkových koších po celém domě. Muž vše pravidelně omýval a vymýval, aby bránil zápachům a havěti.

Knauf dostane certifikát, že neznečišťuje ovzduší
V areálu závodu společnosti Knauf Insulation (KI) v Krupce na Teplicku, jehož provoz na výrobu izolací ze skelného vlákna je kvůli obavám obyvatel města ze znečišťování ovzduší rakovinotvorným formaldehydem terčem neutichající kritiky, byl v průběhu druhého prosincového týdne proveden audit životního prostředí.
 
Kvalita ekologického prostředí v areálu vodní nádrže Tři soutěsky na řece Jang-c? se v posledních letech zřejmě zvýšila. Tuto informaci dostal reportér z čínského jihozápadního města Čchung-čching.
Podle informací, v posledních letech v areálu vodní nádrže Tři soutěsky se neustále upevňovala úprava průmyslového znečištění a výstavba projektu vodního prostředí. Tím se zřejmě zvýšila kvalita ekologického prostředí tohoto areálu. 93 procent průmyslových odpadních vod v čchung-čchingském areálu vodní nádrže je odváděno v souladu s normami a řeší se 90 procent městských domácích odpadů. V příštím roce bude uvedeno do provozu dalších více než 40 projektů na úpravu nečistých vod a odpadů.

Krkonošský národní park prohrál spor s majitelem Luční boudy. Pražský soud zrušil čtvrtmilionovou pokutu, kterou chtěli ochránci přírody udělit vlastníkovi boudy, jež leží v chráněné zóně parku, informovala v sobotu Česká televize. Majitel na Luční boudě pořádal koncerty. Rolby, které svážely hosty, podle správy parku poškozovaly přírodu. Majitel boudy chce nyní obnovit kulturní akce a správu parku hodlá žalovat o ušlý zisk z akcí, které musel přerušit.

Událostí roku se stal návrh Národní knihovny Jana Kaplického s 682 hlasy. Bydlení v barevných buňkách pro vsetínské Romy jen těsně prohrálo s poštovnou na Sněžce architekta Martina Rajniše o stavbu roku. Rozhodli tak čtenáři Hospodářských novin a zpravodajského serveru iHNed.cz celkem téměř sedmi tisíci hlasy.
Z pěti kategorií ankety mezi čtenáři vzbudil vůbec největší zájem souboj o výrok roku. V této kategorii hlasovalo více než 1500 čtenářů. Zároveň se tu však odehrál nejméně napínavý souboj: bezkonkurenční výhru si prezident Václav Klaus pojistil svým výrokem o vlivu lidí na ničení planety.
Naopak vítězství premiéra Topolánka v kategorii "výlet roku" za jeho výlet vládním speciálem na lyžování do Innsbrucku při cestě z oficiální návštěvy Bulharska bylo hodně těsné. Ještě v pátek totiž vítězil druhý muž ODS - pražský primátor Pavel Bém se svým dvouměsíčním výletem na Mount Everest.

Stovky zástupců obcí i ekologických spolků se včera sešly u staleté lípy v osadě Kotel na Liberecku. Pod heslem "Nechceme, aby naše těla svítila" protestovali účastníci setkání proti podniku Diamo, který usiluje o to, aby v této oblasti bylo vyhlášeno chráněné ložiskové území. To mnozí lidé v Podještědí chápou jako první krok k zahájení těžby uranu.

 

 


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů