Čtvrtek, 28. března 2024

Malá farma v Iowě se může změnit ve zlatý důl

Malá farma v Iowě se může změnit ve zlatý důl
Kukuřice za mnou, kukuřice před mnou. To není farmářský sen, to je stát Iowa. "První ve volbách, první v kukuřici," říká slogan. Dříve to možná mělo stejnou váhu. Zítra jde Iowa volit, ale pokud chcete vyvolat debatu ještě mnohem vášnivější, než je aktuální výběr prezidentských kandidátů, stačí říct kouzelné slovo: etanol.

"Máme se díky tomu dobře. Prodávám kukuřici za dvakrát více než před dvěma roky. Po čtyřech dolarech za bušl," cituje Conrad Doan zdejší tradiční jednotku míry, objemově se rovnající třicetišestilitrovému kastrolu.

Farmáři Doanovi se ještě nikdy takhle dobře nedařilo, a to na rodinné farmě u města Waterloo ve východní Iowě hospodaří už čtyřicátý čtvrtý rok. Obdělává nějakých 500 akrů, což je na poměry Iowy, kde kukuřičné lány pokrývají 14 milionů akrů, celou třetinu rozlohy státu, docela malá polnost. S příklonem Spojených států k produkci alternativních pohonných hmot, se však i malá farma může změnit ve zlatý důl.

Reakce na Bushe

Na začátku roku 2005 vyhlásil prezident Bush, že jednou z cest ke snížení závislosti USA na zahraniční ropě bude produkce kukuřičného etanolu.

Také díky štědré federální podpoře producentů etanolového paliva Amerika letos v jeho výrobě přeskočila Brazílii v roli největšího světového výrobce. Z letošní celosvětové produkce 43 miliard litrů pohonného etanolu, se Spojené státy, a velkým dílem právě Iowa, postaraly o více než polovinu.

"Všechno," odpovídá farmář Doan na otázku, kolik ze své letošní úrody kukuřice prodal na výrobu etanolu. Do potravinového sektoru z jeho sklizně nešel ani klas. On a ostatní farmáři v Iowě dostali k Vánocům další dárek. Kongres schválil zákon, podle kterého by se měla produkce etanolu do roku 2015 ještě zdvojnásobit.

Z pohledu Bruce Bearingera z Iowa State University je ale "etanolová story mnohem problematičtější". Jako šéf výzkumného univerzitního střediska pro zemědělství Bruce souhlasí, že etanolový boom je pro farmáře krátkodobě určitě výhodný.

"Ale jako dlouhodobé řešení? To bychom se měli raději zamyslet dvakrát. Je to hodně rozporuplné," komentuje vážné otazníky kolem výroby alternativního paliva. Na stěně jeho kanceláře visí plodinová mapa Buchanan County, kde v městečku Independence jeho univerzitní centrum sídlí. V jednolité žluté barvě, která v mapě označuje kukuřici, jsou už jen malé zelené ostrůvky sóji.

"Monokulturní zemědělství je rizikové, a i když má Iowa nejlepší půdu na světě, země se tím beztak vyčerpává," vysvětluje Bearinger jeden z "těch menších problémů". Nejen v Iowě ale také v rámci celých Států při tom podíl půdy využívané na pěstování kukuřice rychle roste, do deseti let tato pole zaberou dalších 20 milionů akrů země.

To, co je dobré pro pěstitele kukuřice, způsobuje potíže v jiných odvětvích. Například říční přepravci na Mississippi, která tvoří východní hranici státu, krachují, protože potravinová kukuřice, kterou dříve sváželi do Mexického zálivu, se teď zpracovává ve výrobnách etanolu uvnitř Iowy.

A etanolové rafinerie - to je další "trouble". Většina z nich je závislá na dopravě surovin těžkými kamiony, což ničí silnice i lidi žijící v okolí. Ještě mnohem vážnější je, že rafinerie jsou nesmírně náročné na vodní zdroje.

Negativní dopady

Vedle těchto regionálních potíží se v posledních měsících objevily obecnější ekonomické a ekologické analýzy, které tvrdí, že kukuřičný etanol má v konečném součtu negativní dopad na životní prostředí.

Prudce rostoucí cena kukuřice na etanol zdvihla i ceny potravin a krmiva pro dobytek. Mléčné výrobky, vajíčka, kukuřičné lupínky, kuřata, kukuřičný cukr a sirup, které se v Americe přidávají bezmála do všeho, co se může objevit na stole. Vše už podražilo nebo se tak pravděpodobně stane.

"Ale s tím se Amerika vždy vyrovnala, jídla zde byl vždy dostatek," tvrdí farmář Conrad Doan. U nich na farmě prý bylo vždy co na stůl. Pak ale připustí, že by už nechtěl znovu zažít období jako na začátku 80.let, kdy o hospodářství málem přišel.

Farmářství v Iowě tehdy upadlo do těžké krize, když prezident Ronald Reagan uvalil embargo na vývoz potravinářských surovin do Sovětského svazu. Cena půdy se těsně před embargem neúměrně zvýšila, farmáři se zadlužili na její nákup, ale se ztrátou odbytu nebyli schopni úvěry splácet.

Současnost se historii v jednom bodě podobá. Cena zemědělské půdy v Iowě letos meziročně stoupla nejvíce od roku 1976. Kvůli etanolovému boomu.

"Já věřím, že to neskončí, podle mě by to už ani nebylo možné najednou zastavit," odmítá farmář Conrad Doan jen pomyslet, že by federální vláda zařadila zpátečku a výrobu etanolu zase utlumila.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů